Kryptovaluta er et hett tema verden over, og mye vitner om at Facebook ikke planlegger å henge etter i utviklingen.
Ifølge The Economist planlegger nå verdens største sosiale nettverk lansering av sin egen digitale valuta, som trolig døpes GlobalCoin.
Selv har Facebook ikke ønsket å kommentere spørsmål rundt den antatte valuta-lanseringen.
Tjenesten ventes å lanseres i rundt et dusin land neste år, ifølge BBC, som også skriver at det ventes mer informasjon om valutaplanene sommer.
Vært i diskusjoner med britisk sentralbanksjef
Det trekkes frem flere tegn på at GlobalCoin er under full planlegging.
I fjor ble den anerkjente gründeren og topplederen David Marcus satt inn for å lede et nytt Facebook-team, som skal utforske nye måter for hvordan en bedre kan utnytte kraften i blokkjede-teknologi. Kort forklart, er blokkjeder det som ulik kryptovaluta, som bitcoin eller Monero, bygges ut ifra. Marcus er tidligere toppsjef i PayPal, og DN har tidligere skrevet om da han sluttet i betalingstjenesten for å lede utviklingen av Facebooks Messenger-funksjon.
Facebook-gründer Mark Zuckerberg har også allerede hatt møter med den britiske sentralbanksjefen Mark Carney, som skal ha diskutert muligheter og risikoer ved å lansere en egen kryptovaluta.
I tillegg skal selskapet ha søkt rådgivning hos det amerikanske finansdepartementet, og flere potensielle partnere ser ut til å være involvert i de omdiskuterte valuta-planene – som kredittkortutstedere og overføringsfirmaer. Av disse er blant annet Western Union, som ser på billige og raske måter å sende og motta penger på, uten en bankkonto.
«Det burde bli like lett å sende penger til noen, som å sende et bilde», sa også Zuckerberg under Facebooks årlige storfest i april.
For å forhindre at valutaen svinger for mye, antas det også at selskapet skal knytte kryptovalutaen opp mot etablerte valutaer, som amerikanske dollar, euro og japanske yen, skriver BBC.
Møter kritikk
Det er flere faktorer som ser ut til å kunne legge en demper på Zuckerbergs kryptoplaner.
Skal GlobalCoin lanseres, blir det for det første spådd at det vil bli en dårligere versjon av allerede eksisterende kryptovalutaer, som en «dårlig Bitcoin-versjon».
Tidligere i mai sendte også det amerikanske Senatets bankkomité et åpent brev til Zuckerberg, med spørsmål om hvordan valutaen vil fungere, og hvordan brukernes persondata skal ivaretas på en sikker måte.
Det siste året har vært preget av en rekke skandaler for selskapet, spesielt innen personvern, der Cambridge Analytica-skandalen er en av de mest kjent.
Stormen rundt Facebook har ikke akkurat slått ut til investorenes fordel.
Gjennom de siste tolv månedene har aksjeverdiene falt 2,5 prosent, og misnøyen har vært stor blant aksjeeiere og investorer, som samlet seg til et årlig møte med Facebook torsdag denne uken.
Ifølge Bloomberg var investorene tydelig frustrerte, der Facebook blant annet ble beskrevet som «et fallende enevelde» som «ødelegger journalistikken».
Det ble foreslått en rekke ideer som skal hjelpe selskapet tilbake på skinnene, men disse ble avslått av Zuckerberg, som heller ikke da ville kommentere spørsmål om valutautviklingen. Han dro derimot frem det allerede annonserte systemet, som skal gjøre det mulig å sende krypterte meldinger gjennom Facebook, og la til at han ønsker at myndighetene skal være mer involvert i beslutninger rundt distribusjon av innhold på plattformen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.