Nettsamfunnet Facebook ga selskaper som Airbnb, Lyft og Netflix tilgang til brukerdata.

Det viser interne eposter og dokumenter som en britisk parlamentskomité har frigitt onsdag, skriver New York Times onsdag.

Ifølge avisen avslører dokumentene hvordan Facebook har holdt på i perioden 2012 til 2015, der utvalgte selskaper fikk tilgang til brukerdata selv etter at Facebook hadde fastsatt regler som ga begrenset tilgang til dataene.

– Andre eposter viser at selskapet diskuterer om det skal gi apputviklere som bruker penger på annonser bedre tilgang til data, skriver New York Times.

Selskapet vurderte også å stenge tilgangen for selskaper det oppfatter som konkurrenter.

Ifølge Financial Times viser dokumentene samtaler mellom Facebook-hovedeier Mark Zuckerberg og andre toppledere. Parlamentskomitéen skriver i sin rapport at Facebook forsøkte å gjøre det «så vanskelig som mulig» for brukerne å forstå rapporter om sine telefonsamtaler og tekstmeldinger, opplysninger Facebook innhentet som del av en Android-oppdatering.

«Har aldri solgt folks data»

Det har vært en kamp om hvorvidt opplysningene kunne gjøres offentlige den seneste uken, ettersom materialet har vært beseglet av en amerikansk domstol under en annen og ikke relatert sivilsak mellom Facebook og et apputviklingsselskap. I Storbritannia har imidlertid lederen for komiteen for digital, kultur, media og sport Damian Collins, en komité som gransker Facebook, besluttet å offentliggjøre opplysningene.

– Som enhver virksomhet har vi mange interne samtaler om ulike måter vi kan bygge en bærekraftig forretningsmodell for våre plattformer. Men faktaene er klare: Vi har aldri solgt folks data, skriver Facebook i en uttalelse torsdag.

Selskapet mener dokumentene er del i et «grunnløst» søksmål, og bare en del av en historie, og at de presenteres på en misledende måte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Punkt én: De må greie å snakke sammen
DNs politiske redaktør Kjetil Alstadheim kommenterer konflikten mellom Venstre-leder Trine Skei Grande og nestleder Abid Raja på TV 2.
04:30
Publisert: