Mandag denne uken spredte det seg en nyhet verden rundt om at et eksperiment med kunstig intelligens utført av Google førte til at to roboter fant opp sitt eget språk og lærte seg å lyve. Derfor stengte Facebooks forskere ned eksperimentet, ifølge enkelte kilder «i panikk».

Saken har utgangspunkt i en reportasje Fastco Design skrev i juni om et eksperiment utført av Facebooks selskap for forskning på kunstig intelligens, Fair. Teknologinettstedet Gizmodo har gått eksperimentet nærmere etter i sømmene og sett på hva Facebooks forskere faktisk sa skjedde. Det var aldri snakk om at et eget språk var utviklet.

Brukte stenografi

Eksperimentet gikk ut på at to automatiserte prateprogrammer ved hjelp av maskinlæring skulle forhandle seg imellom om fordelingen av ulike objekter. 

Etter hvert begynte de to programmene å snakke i uforståelige setninger. Dette forklarer Facebook med at de to programmene utviklet en mer effektiv måte å kommunisere på seg imellom, fordi de ikke var programmert til å uttrykke seg som om de snakket med et menneske.

Det var aldri snakk om et eget språk, men snarere intern terminologi som også er vanlig mellom mennesker i samme bransje. Dette stod forklart i den opprinnelige artikkelen, men er utelatt fra de fleste medieoppslag om eksperimentet.

Enkle programmeringer

Årsaken til at Facebook stoppet eksperimentet var at hensikten var å se om en maskin kan forhandle med et menneske, ikke med en annen maskin, så det var ingen grunn til å fortsette uten først å omdefinere de språklige rammene.

Programmene i eksperimentet var veldig enkle og kunne uansett ikke utviklet seg til noen form for kunstig intelligens som kunne skapt et eget språk fullt ut.(Vilkår)

Kygo på premieren for "Stole the show"
Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo smiler for kameraene på den rød løperen under premieren på dokumentaren om han selv, "Stole the show" i New York.
01:12
Publisert: