Da Facebook i fjor høst fjernet det ikoniske bildet fra Vietnamkrigen ble det «oppstandelse» i Norge, og tusenvis delte bildet i protest. Selv statsminister Erna Solberg gikk til angrep på Facebook, og også internasjonalt fikk saken stor oppmerksomhet

Facebook ga etter for presset og godtok senere bildet, men sensureringen startet uansett en debatt om nettgigantens sensurregler.

Nå har den britiske avisen The Guardian avslørt det som skal være Facebooks hemmelige regler for hva som er lov å publisere.

Avisen har sett over 100 interne treningsmanualer og andre retningslinjer som benyttes til å moderere innhold med vold, hatefulle ytringer, terrorisme, rasisme, hevnporno, dyremishandling og selvskading. Ja selv kampfiksing og kannibalisme finnes det interne retningslinjer om.

Mange regler

Slik lyder noen av retningslinjene;
• Setninger som «noen må skyte Trump» skal slettes fordi Donald Trump som statsoverhode er i en «beskyttet kategori». Men uttrykk som for eksempel «fuck off og dø» kan tillates da dette ikke anses som konkrete trusler.

  Videoer av voldelige dødsfall må ikke nødvendigvis slettes, fordi de kan bidra til oppmerksomhet rundt tema som psykiske lidelser.

• Noen bilder av fysiske overgrep av ikke-seksuell art mot barn, eller av mobbing, trenger nødvendigvis ikke å bli slettet, med mindre de inneholder et sadistisk eller «feirende» element.

• Bilder av dyremishandling kan deles, mens videoer av dyremishandling er forbudt.

• Håndlaget kunst som viser nakne personer eller seksuell aktivitet er tillatt. Kunst som viser det samme, men som er laget digitalt, er forbudt.

 Videoer av aborter er tillatt, så lenge det ikke vises noe nakenhet.

• Facebook vil tillate folk å overføre direkte mens de driver med selvskading, fordi de ikke vil sensurere eller straffe personer i nød.

Facebook betrakter alle med over 100.000 følgere som offentlige personer, noe som fratar dem den beskyttelsen som private personer har.

Frustrerte moderatorer

Ansatte som er satt til å moderere innholdet på Facebook gir imidlertid uttrykk for at det langt fra er enkelt å følge retningslinjene, og det skal være frustrasjon over både det som beskrives som rart innhold og inkonsekvensen i flere av retningslinjene.

– Facebook har ingen mulighet til å ha kontroll over innholdet sitt. Det har vokst for stort, for fort, sier en kilde til The Guardian.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se rådene til fremtidens ledere om å finne sitt «purpose» og «why» her
Denne videoen ble produsert av Oslo Business Forum, og har gått som en farsott på Facebook. Video: Oslo Business Forum/Brainwells
01:30
Publisert: