Facebook-gründeren har vært i hardt vær etter at det nylig ble kjent at et russisk byrå kjøpte 3.000 reklameannonser på det sosiale mediet under presidentvalgkampen i fjor høst.

Zuckerberg, som denne uken returnerte fra pappaperm, brukte sin første arbeidsdag på jobb til å legge ut en Facebook-status der han erklærte endringer i Facebooks reklameverktøy, som blant annet vil gjøre såkalte «dark ads», skjulte annonser med politisk budskap, tilgjengelig for alle og enhver.

På den andre arbeidsdagen la Zuckerberg ut en ny status, der han erklærte Facebook-styrets foreslåtte aksjeplan for død.

C-aksje

Zuckerberg og hans kone, Priscilla Chan, har tidligere lovet at 99 prosent av aksjene de eier i Facebook skal selges. Pengene de får for dette skal brukes til veldedige formål, som utdannelse og vitenskap.

Etter første kvartal i 2016 kom Facebook-styret opp med en plan der ideen var å lage en ny aksjeklasse i Facebook, en såkalt C-aksje, som ville gjøre det mulig at Zuckerberg beholdt kontrollen over aksjene med stemmerett på Facebooks generalforsamling, mens han samtidig kunne selge unna andre aksjer for å finansiere sine veldedige prosjekter.

Men ifølge Reuters var opp mot 80 prosent av minoritetsaksjonærene i Facebook imot forslaget, fordi man mente det ville utvanne muligheten minoritetsaksjonærene har til å holde Zuckerberg ansvarlig for endringer i selskapet. Det svenske pensjonsfondet Sjunde AP-Fonden og The Amalgated Bank saksøkte Facebook for forslaget, og rettssaken skulle etter planen begynne kommende uke i Delaware i USA.

– Komplisert

Det ville vært andre gang Zuckerberg forklarer seg offentlig i en rettssak, men Facebook-gründeren satte en stopper for det fredag kveld.

– Jeg synes forslaget var den eneste måten å gjøre ting på da det ble lansert. Men jeg visste også at det kom til å være komplisert, og ingen perfekt løsning, skriver «Zuck» på sin Facebook-profil.

Zuckerberg skriver videre at Facebooks vekst det siste halvannet året har ført til at aksjekursen er på et nivå der han kan finansiere veldedigheten og samtidig beholde den stemmerettslige kontrollen over Facebook i 20 år eller mer.

– Derfor har jeg bedt styret trekke forslaget om å reklassifisere aksjen vår – og styret er enige i det, skriver Zuckerberg.

Vil selge raskere

Han understreker at det ikke vil ha noe å si på løftet om å selge 99 prosent av aksjene – tvert imot.

– Faktisk planlegger vi nå å akselerere vårt arbeid og selge flere av aksjene tidligere enn planlagt. Jeg regner med å selge mellom 35 og 75 millioner Facebook-aksjer i de neste 18 månedene, skriver Zuckerberg.

Han sitter ifølge Reuters på mer enn 400 millioner aksjer i Facebook.(Vilkår)