Facebook har rullet ut ny brukerdesign på apper og den tradisjonelle Facebook-tjenesten på internett de siste dagene. Dette er en del av den nye strategien hvor målet ikke er å koble sammen så mange mennesker som mulig i et sosialt nettverk.

– Vi ruller ut FB5, et helt ny design for Facebook som skal være enklere, raskere, mer oppslukende og som setter lokalsamfunnene i sentrum. Alt i alt har vi gjort det enklere å finne det du leter etter og komme deg til funksjonene du bruker mest, skrev Facebook under en utviklerkonferanse i vår.

Nå forsøker de å komme tettere inn på hjernen til brukerne.

– Mer naturlig måte

Facebook bekreftet på mandag de har kjøpt oppstartsselskapet CTRL-labs. Prisen på rundt en milliard dollar er den samme som Facebook i sin tid betalte for Instagram, som er blitt en stor suksess.

CTRL-labs utvikler teknologiske løsninger som vil fange opp og analysere signaler fra hjernen som automatisk skal sendes til apper eller dataprogrammer via et armbånd.

«Vi mener det er mer naturlige, intuitive måter å forholde seg til produkter og teknologi på. Og vi ønsker å bygge disse», skriver Facebook-direktør Andrew Bosworth (Boz) i et innlegg, hvor han bekrefter oppkjøpet.

Teknologien utnytter elektromyografi (emg), hvor elektrisk aktivitet fra hjernen registreres i musklene. Prototypen på armbåndet vil registrere signaler via 16 elektroder som sendes til datamaskin eller smarttelefon.

«Det er nerveceller i ryggmargen som sender elektriske signaler til musklene i håndleddet som gir beskjed om å foreta en bestemt bevegelse, for eksempel å klikke på en mus eller trykke på en knapp», skriver Bosworth.

CTRL-labs har tidligere vist frem hvordan teknologien kan benyttes til dataspill. Selskapet skal bli en del av Facebooks avdeling som har ansvaret for kunstig intelligens (AI), virtuell virkelighet (VR) og utvidet virkelighet (AR).

Uten å løfte en finger

Under den forrige utviklerkonferansen «F8» viste forskere fra Facebook Reality Lab hvordan målet er å utvikle systemer som gjør det mulig å «lese» hjerneaktiviteten til noen når de snakker – såkalt «hjerne til brukergrensesnitt» (bci).

Armbåndene som Bosworth beskriver er allerede under uttesting. Alle de store teknologiselskapene investerer store beløp i teknologi som vil la hjernen kommunisere direkte med fremtidens smarttelefoner og andre enheter uten at brukeren må foreta håndbevegelser eller bruke stemmen.

Tesla-grunnlegger Elon Musk er en av gründerne bak Neuralink, et selskap som utvikler teknologi for å koble hjerner til maskiner, såkalt «brain-machine interface». Denne teknologien er annerledes enn CTRL-labs, da Neuralink benytter ledere som settes inn i hjernen.

Under en presentasjon i sommer sa Musk at målet er å gi bevegelseshemmede mennesker muligheten til å bruke elektronikk og maskiner ved hjelp av tanker. En ape har styrt en datamaskin med løsningen, og et fungerende implantat skal være på plass snart.

Facebook-direktør Bosworth ser for seg en fremtid hvor brukeren ikke trenger å løfte en finger for å dele et bilde.

«Det fanger opp at du har en intensjon om å gjøre det. Dermed kan du dele et bilde med en venn ved å bruke en umerkelig bevegelse eller bare ved å ha en intensjon om å gjøre det», skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.