Skrivebrettselskapet Remarkable verdsettes nå til én milliard dollar i en nylig transaksjon, og gründerselskapet er dermed en såkalt enhjørning.

Enhjørninger er raskt voksende privateide teknologiselskaper med minst én milliard dollar i markedsverdi.

Bak selskapet står Magnus Wanberg fra Stovner, som fra barndommen har vært tek-interessert. Nå har han bygget et selskap som hadde en vill vekst fra 1,2 milliarder kroner i 2020 til 2,7 milliarder i fjor, tilsvarende 120 prosent.

– Jeg er ydmyk over at vi er blitt en unicorn og den formidable verdsettelsen. Det er fjernt fra min hverdag der en toåring kommer og vekker meg midt på natten, sier Wanberg.

På kort tid er selskapet blitt lønnsomt, og ukentlig er det henvendelser fra investorer som ønsker å kjøpe seg opp i selskapet. Til slutt valgte Wanberg å ta inn flere aksjonærer med en mindre eierandel.

Han vil ikke oppgi hvem som er kommet inn på eiersiden, men sier det er et knippe internasjonale investorer som har gjennomført «en mindre transaksjon».

– Detaljene ønsker vi ikke å gå inn på, sier den tidligere BCG-konsulenten som har jobbet med gründerprosjektet i nesten ti år.

Bygget familieformuen

Wanberg eier en tredjedel av selskapet og sitter dermed på papirverdier på rundt tre milliarder kroner basert på verdsettelsen.

Med på eventyret er også Wanbergs nærmeste familie.

Faren Rune Wanberg bladde opp og fikk ti prosent av aksjene. I dag er farens aksjer verdt 900 millioner.

– Pappa knallet ordentlig til. I tillegg gikk 25 personer blant venner og familie inn med til sammen tre millioner kroner i en første runde for å bedre prototypen, sier Wanberg.

Til sammen sitter faren, moren, broren, en onkel og en fetter på aksjer priset til én milliard kroner.

– Jeg kommer ikke fra en rik familie, men jeg fikk lån fra familien. Det startet som en kronerulling.

– Hva tenker du om at familie og venner får være med på denne velstanden?

– Det prater vi lite om, men mamma er bekymret for at jeg jobber for mye. Familien kjører fortsatt Skoda.

I en ærverdig villa på Grünerløkka har Magnus Wanberg bygget tek-selskapet Remarkable. Her sammen med ledergruppen: Designdirektør Mats Herding Solberg (fra venstre), strategidirektør Kristin Jahren og konstituert finansdirektør Anders Emil Andersen.
I en ærverdig villa på Grünerløkka har Magnus Wanberg bygget tek-selskapet Remarkable. Her sammen med ledergruppen: Designdirektør Mats Herding Solberg (fra venstre), strategidirektør Kristin Jahren og konstituert finansdirektør Anders Emil Andersen. (Foto: Per Thrana)

Digitalt papir

Det kan se ut som et vanlig nettbrett, men Remarkable har markert seg langt utenfor Norge mer som en digital notatblokk for bedre tegning. Den papirlignende overflaten har gjort at den er blitt sammenlignet med skrivingens Kindle.

Fra hovedkontoret i den tidligere direktørboligen til Ringnes, Villa Biermann, er det solgt over en million nettbrett til en verdi av fem milliarder kroner.

Nå legges planer for en større emisjon, for å gi Remarkable enda større vekstfart. Wanberg åpner for at norske og utenlandske investorer kommer inn.

– Vi har allerede bra fart og går med overskudd, men skulle gjerne hatt litt mer kapital. Med nitrogen i bensinen kan det gå fortere.

Remarkable er ett av over 100 selskaper som er med i DNs gründerkartlegging Årets nyskapere. (Se hele databasen her)

Enhjørningdiskusjon

Selskapet får mye internasjonal omtale, og var nylig på Financial Times’ liste over Europas raskest voksende selskaper.

I flere år har Wanberg avfeid spørsmål om ikke tiden er moden for en børsnotering eller et større nedsalg.

– Der er vi fortsatt like konsekvente. Vi bygger et kjempespennende selskap med base i Norge. Med det vi vet nå er det ingenting som rokker ved det.

Selskapet har ifølge Wanberg jobbet svært disiplinert med stram arbeidskapital for å hindre utvanning fra ventureinvestorer. I perioder har det vært så stramt at de jobbet mot en konkursdato.

Og mens tiden har gått, er prisen drevet oppover. For 2,5 år siden ble selskapet verdsatt til én milliard kroner da fondet Spark kom inn på eiersiden. Nå er verdsettelsen ni milliarder kroner.

Remarkable føyer seg dermed inn i en raskt voksende liste over norske enhjørninger. I løpet av ett år er mathjemleveringselskapet Oda, teknologi- og produksjonsselskapet Gelato, it-selskapet Cognite og kryptoselskapet Dune Analytics blitt enhjørninger.

Også Autostore har påberopt seg å være enhjørning, men kriteriene er stadig oppe til diskusjon.

– Den diskusjonen legger ikke vi oss opp i.

Gründeren har tidligere vært kritisk til de hysteriske verdsettelsene som har preget tek-bransjen de siste årene.

– Det er ikke rasjonelt, sa han til DN i januar.

Han er skeptisk til dynamikken hvor det pøses inn penger.

– Det handler om å vokse, tape mye penger, blø og så suge mest mulig penger ut av oppkjøpsfondene runde for runde, sier Wanberg.

– Kan nå 100 milliarder i omsetning

Remarkable ble tidligere i år kåret til årets «Gaselle-innovasjon» av Dagens Næringsliv. DNs daværende sjefredaktør Amund Djuve karakteriserte skrivebrettet som den første store norske suksessen innen forbrukerelektronikk siden Tandberg Radio.

Gründeren mener selskapet fortsatt bare har kapret brøkdeler av totalmarkedet.

– Vi kan nå 100 milliarder i omsetning i løpet av fem til ti år. Da har jeg kjøpt meg ti år.

Selv er han mest fornøyd med å ha utviklet en abonnementstjeneste det siste året som skal skape lojalitet blant brettkundene.

På få år har han gått fra å være gründer til å bli konsernsjef med 300 ansatte.

– I start-up-verdenen går ting fort. Du har ikke alltid kontrollen, og det handler om å sette retningen. Jeg er ikke alltid den perfekte lederen, erkjenner gründeren med bakgrunn fra industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU.

– Veien fra himmel til helvete kan være kort.

Selv om han er motivert for å ta selskapet til neste nivå, vil han ikke klamre seg til toppjobben.

– Den dagen jeg er overbevist om at andre kan gjøre jobben bedre, så vil jeg gå av. Da vil jeg finne en annen jobb – i Remarkable.

Se intervjuet med Magnus Wanberg i kåringen av Årets gaselleinnovasjon:

Innovatørprisen til Remarkable
Tek-gründer Magnus Wanberg ville utvikle et produkt som skulle rydde opp i teknologikaoset. Nå er hans digitale notatblokk blitt milliardbutikk.
16:23
Publisert:

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.