Apple og Samsung har møttes i rettssaler verden rundt allerede, og nå har turen kommet til den virkelig store saken. Apple mener Samsung har kopiert deres produkter, og krever 2,5 milliarder dollar i kompensasjon i en rettssal i California.

Blant vitnene som taler Apples sak er Peter Bressler, en oppfinner som alene eller sammen med andre står bak 70 patenter. Ifølge Techcrunch har han bekreftet alt Apple anklager Samsung for i retten, og det er ingen tvil om at han faktisk er en ekspert på patenter.

Godt betalt
Men hva får Bressler betalt for vitnemålet, ville Samsungs advokat vite.

- Så langt? 75.000 dollar, sa Bressler, ifølge Techcrunch.com. Det tilsvarer nesten 450.000 kroner – så langt.

Yrkesvitne?
Bressler har tidligere vært ekspertvitne i syv andre retssaker, og Samsungs advokat passet på at juryen fikk med seg at dette er en del av yrket til Bressler. På en svært enkel nettside som er merket "under konstruksjon" er han blant annet markedsført som ”ekspertvitne” i saker relatert til blant annet designpatenter.

Nettstedet påpeker at det faktisk kan være mye jobb å bidra som ekspertvitne, og at betaling er vanlig.

Det bekrefter også teleanalytiker John Strand, som selv har opptrådt som ekspertvitne i en rettssak i USA. Han understerker at dette er svært mye arbeid, som blir særdeles nøye gjennomgått.

- Når man lager rapporten så blir den avlvert til motparten. Motparten leser rapporten og får adgang til alle de dokumenter man har brukt og dem man har vurdert å inndra i rapporten. Vi snakker om temmelig mange sider som følger med den endelige rapporten som ofte er på 70 til 100 sider. Den informasjonen bruker motparten til å pille ens ekspertvitners utsagn fra hverandre, sier Strand.

Ikke dyrt
Strand forteller at han deltok i en sak der Motorola ble saksøkt for en milliard dollar, og arbeidet hans ble svært grundig gjennomgått, ikke minst gjennom avhør hos motpartens advokater.

- Et slikt avhør skjer med videofotograf og rettsstenograf som noterer alt som blir sagt. I mitt tilfelle tok det 12 timer, med 8 timer ansikt til ansikt med motpartens advokater der de brukte hvert minutt til å finne ut om de kunne fange meg i noe som ikke hodt vann, sier han.

Strand mener ekspertvitner som bløffer raskt vil bli avslørt og deskreditert. Han mener betaling ikke gjør vitnet mindre troverdig, og at betalingen her dessuten slett ikke er spesielt høy.

Les også: Apple bekrefter: - Vi trenger ikke annonsere

E-bøker større enn papir (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.