Verdensbanken er ikke nådig mot India i sin rangering av land det er lett å gjøre business i. Mens Norge lander solid på 6. plass må man helt ned på 132. plass for å finne India, hakket bedre enn Nigeria, men dårligere enn de palestinske områdene Vestbredden og Gaza.

Telenors India-mareritt viser med all mulig tydelighet at det er realitet bak rangeringen. Selskapet har opplevd at deres partner i landet ble anklaget for korrupsjon og at deres mobillisenser er trukket tilbake, noe som setter hele bedriften i fare. Regningen nærmer seg 20 milliarder kroner, og investeringen kan bli svært lite verdt hvis selskapet ikke vinner frem den kommende lisensauksjonen.

Huskeliste for de som vil satse
Likevel representerer dette landet en enorm mulighet, i kraft av å være et av få land i verden med skikkelig vekst, både i økonomien og befolknignen, mener teknologi-strateg og offshoring-rådgiver Karthik Jayaraman. Han mener det kan være verdt risikoen, hvis man passer seg for å gå i noen av de samme fellene som Telenor.

Jayaraman advarer blant annet mot å se på India som et land - det er et kontinent med enorme forskjeller, der kulturforskjeller, korrupsjon og andre utfordringer må takles for å få suksess.

Les hans fem punkts guide til å forstå markedet og unngå farene ved å investere i India (på engelsk): Fem dyrkjøpte lærdommer fra Telenors India-satsing (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.