- Telenor lanserer Superbredbånd!, heter det i meldingen fra telegiganten.

Selskapet lover hastigheter på opptil 40 Mb/s nedlasting og 10 Mb/s opplasting til omtrent halve Norge. Telenor gjør dette ved å oppgradere bredbånd via det gamle telefonnettet til en ny standard som kalles "VDSL".

Les også: Halve Norge får nytt bredbånd

Men allerede samme dag kommer nå svar på tiltale fra konkurrenten Get.

- Get tilbyr 1 million nordmenn superbredbånd på 200 Mbit/s, heter det i en melding fra selskapet.

Ypper mot Telenor
Digital-tv og bredbåndsselskapet Get gir disse kundene opptil 200 Mb/s nedlasting, som altså er fem ganger raskere enn det Telenor kaller "superbredbånd".

- Med denne lanseringen vil forskjellene mellom de som har Get, og kan få ekte superbredbånd, og de som kun kan få ADSL eller VDSL øke. De nye hastighetene vil være tilgjengelig i de første områdene allerede fra i dag, og i løpet av våren vil alle kunder knyttet til Gets nye digital-tv og bredbåndsnett ha tilgang, sier Gunnar Evensen administrerende direktør i Get.

Fiberleverandøren Altibox tilbyr hele 400 Mb/s hastighet til sine kunder, men Get har foreløpig større utbredelse. Telenors nett har igjen enda større utbredelse, så for mange som hverken har Altibox eller Get, vil dagens Telenor-nyhet også være viktig. Disse hastighetene er dessuten svært brukbare for de fleste formål.

Ultra-super bredbånd?
Fremover kan det gå enda fortere. Get sier de også har testet internetthastigheter på over 1400 Mb/s. Det er 35 ganger raskere enn Telenors nyvinning.

- Lanseringen er en viktig milepel for norske bredbåndskunder, og viser at politikernes målsetting om superbredbånd nå blir nådd for alle som har ”Get i veggen”, sier Gunnar Evensen, administrerende direktør i Get.

Get har de siste årene oppgradert og klargjort nettet for de nye hastighetene. De beskriver dette som et stort og krevende prosjekt, både tids- og kostnadsmessig. Dagens lansering er basert på den nye teknologien EuroDOCSIS 3.0 (ED 3.0) som utnytter båndbredden i fiber/koaks nettet langt mer effektivt enn tidligere. Ifølge Get påvirkes ikke bredbåndshastighetene som leveres over ED 3.0 av avstanden fra sentralen til kunden, i motsetning bredbånd via Telenors telefonnett.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.