– Vi mener Viking Holding er klart insolvent og ser ingen annen utvei enn å begjære det konkurs, sier Kristian Eikre, sjefen for spesielle investeringer hos Ferd.

Det var høsten 2015 at Ferd kom i kontakt med gründeren og investoren Tore Hansen-Tangen (78). Hansen-Tangen hadde da brukt opp brorparten av gevinsten på 220 millioner kroner som han fikk syv år tidligere da han solgte boreutstyrsfirmaet V-Tech til amerikanske Wheatherford. Pengene var gått til teknologiselskapet Viking Heat Engines som blant annet hadde utviklet en industrivarmepumpe og en maskin som kan omdanne spillvarme til elektrisitet.

Tore Hansen-Tangen avbildet da tingretten i Kristiansand behandlet konkursbegjæringen mot Viking Heat Engines tidligere i vinter.
Tore Hansen-Tangen avbildet da tingretten i Kristiansand behandlet konkursbegjæringen mot Viking Heat Engines tidligere i vinter. (Foto: Tomm W. Christiansen)

Ferd gikk med på å låne 100 millioner kroner til Hansen-Tangen-familiens hovedselskap Viking Holding. Rentesatsen var 12 prosent, rentene skulle betales fortløpende og hele lånet skulle betales tilbake etter tre år. Hovedsikkerhet for lånet var Hansen-Tangens luksuseiendom på Barbados i Karibia samt aksjer i Viking Heat Engines.

I mai 2017 ble lånet erklært misligholdt på grunn av manglende rentebetaling. Da forfalt også hele lånet. Men Hansen-Tangen hadde ikke penger til å betale det tilbake.

Først tre år etter har altså Ferd begjært Viking Holding konkurs. I mellomtiden har Viking Heat Engines gått konkurs slik at sikkerheten Ferd sitter igjen med for kravet, som med renter nå har passert 150 millioner kroner, er eiendommen på Barbados.

– Vi har helt klart vært tålmodige og har i det lengste håpet på å få til en løsning, men for å sikre det som er av verdier i boet ser vi ingen annen utvei enn å begjære selskapet konkurs, sier Kristian Eikre hos Ferd.

Chummery Estate i Sandy Lane på Barbados er eid av Tore Hansen-Tangen og vært forsøkt solgt av panthaver Ferd for vel 80 millioner kroner for å dekke et misligholdt lån.
Chummery Estate i Sandy Lane på Barbados er eid av Tore Hansen-Tangen og vært forsøkt solgt av panthaver Ferd for vel 80 millioner kroner for å dekke et misligholdt lån. (Foto: Faksimile fra Sotheby's)

Taper 100 millioner?

Hansen-Tangens eiendom Chummery Estate i Sandy Lane på vestkysten av Barbados er på over 20 mål. Eiendommen skal opprinnelig ha vært eid av styrelederen for den amerikanske kleskjeden Macys. Den parkmessige hagen ble behørig omtalt da Hansen-Tangen i 2016 åpnet den for besøk fra hagebrukslaget Barbados Horticultural Society.

Her blir hagen på nær ti mål karakterisert som en av de flotteste på hele øya med alt fra frukttrær, vannliljer fra Paraguay, dammer med fisk og til og med et fossefall.

Hovedhuset er på vel 650 kvadratmeter med fem soverom, fire bad og store svømmebasseng. De to hovedsoverommene har begge egen balkong med utsikt over hagen.

Prislapp på drøyt 80 mill.

I snart to år har Ferd forsøkt å selge eiendommen med en prislapp på 8,5 millioner dollar eller drøyt 80 millioner kroner. Det har vist seg vanskelig. Etter det DN forstår har det vært bud på eiendommen, men på langt lavere nivå; rundt fem millioner dollar.

– Vil det si at Ferd trolig taper 100 millioner kroner hvis Viking Holding slås konkurs?

– Jeg ønsker ikke å kommentere konkrete verdier, sier Kristian Eikre hos Ferd.

Men det er stort spørsmål om det finnes verdier å hente for Ferd. Konsernet Viking Holding, med flere datterselskaper både innen eiendom og shipping, hadde kun 3,5 millioner kroner i inntekter i 2018 og gikk med et underskudd før skatt på 92 millioner kroner. Den bokførte egenkapitalen var negativ. Selskapet har foreløpig ikke levert regnskap for 2019.

DN ba onsdag Tore Hansen-Tangen om kommentar til konkursbegjæringen.

«Ingen kommentar», skriver han i en epost.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.