Dagen etter at den nye loven trådte i kraft 1. april i år, gikk internettrafikken i Sverige ned hele 30 prosent. Illegal fildeling står ifølge eksperter for mellom 50 og 75 prosent av trafikken på internett, og den markante nedgangen tilskriver de derfor den nye lovgivningen. Den pålegger nettleverandører å gi plateselskaper, spillprodusenter og andre rettighetsinnehavere detaljert informasjon om kunder som deler filer, noe som gjør det lettere å straffeforfølge nettpiratene. Flere internettleverandører melder om fortsatt nedgang i internettrafikken.

– Det er åpenbart at fildelerne er blitt redde og funnet andre måter høre musikk på, sier forskeren Daniel Johansson fra Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Han sikter blant annet til streamingtjenesten Spotify – et virtuelt musikkbibliotek en betaler for å få tilgang til. Det kan også brukes gratis om man godtar at det innimellom dukker opp reklamemeldinger mellom sangene.

Mens piratvirksomheten har gått ned har det lovlige salget av nedlastbar musikk økt med hele 57 prosent. (©NTB)

Les også:Monsterbot for ulovlig nedlasting av musikk(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.