LONDON. - For tre år siden ble jeg møtt med mye skepsis, sier gründer Eric Benz til DN.

Fra et kontor i 39. etasje i Øst-London, driver han blockchain-selskapet Credits. Bedriften er fremdeles i oppstartsfasen, men ifølge Benz ser fremtiden svært lys ut.

Blockchain er teknologien som ligger bak for eksempel såkalte virtuelle valutaer, som bitcoins. Direktør Jarle Holm for «Innovation and Business Development» i Evry er ikke i tvil:

- Blockchain er et fundamentalt skifte – et paradigmeskifte – innen produksjon og distribusjon av finansielle tjenester, sier Holm til DN.

Verdiutveksling

Evrys «Innovation Lab» følger i dag følger utviklingen tett, forteller Holm.

- Vi skaffer oss innsikten og skal anvende den etterhvert. Hensikten er at vi skal ligge i forkant: hvordan utvikler finansielle tjenester seg fremover og hva er kundebehovet, sier han.

- Hvorfor er blockchain så interessant?

- Dette handler om måten verdier utveksles, sier Holm og forklarer:

FØLGER UTVIKLINGEN. Direktør Jarle Holm for «Innovation and Business Development» i Evry. FOTO: Pressebilde
FØLGER UTVIKLINGEN. Direktør Jarle Holm for «Innovation and Business Development» i Evry. FOTO: Pressebilde
- Internett er en måte for å utveksle informasjon. For å kunne utveksle verdier, har man måttet ha mellommenn for å gjennomføre en transaksjon. Blockchain gjør det mulig med en direkte overførsel av verdier mellom to "noder" i et nettverk som ikke nødvendigvis stoler på hverandre. De har ikke noen kontrakt seg imellom, men de er en del av et nettverk som til sammen er enig om hva som har skjedd. Dette er en slags "crowdmåte" å verifisere på.

«Enorm effektivisering»

Han tror teknologien innebærer «en enorm effektivisering» for bank- og finanssektoren.

- Skal du for eksempel sende penger til en venn i USA, trenger du å vite kontonummer og hvilke bank pengene skal til. Deretter må du sørge for at du overfører pengene gjennom et swift-nettverk på et tidspunkt. Det er en dyr måte å gjøre det på. En blockchain-teknologi gjør at pengene overføres direkte fra deg til den personen som du skal ha penger til, sier Holm og legger til:

- Dette kan du anvende på et veldig stort område - ikke bare bank.

DN har den siste tiden skrevet en rekke artikler om eksplosjonen av investeringer innen finansteknologi (se faktaboks). Holm understreker at selskapene som driver med blockchain foreløpig «utforsker mulighetsrommet».

- Mange snakker om at bankene forsvinner, men vi tror ikke det. Vi tror at blockchain-teknologien kan komme til å gjøre produksjonen av finansielle tjenester veldig mye rimeligere, enklere og effektivt, sier han.

Base i London

På kontoret til Eric Benz og resten av teamet bak Credits, legger ikke gründeren skjul på at blockchain i enkelte tilfeller har blitt forbundet med risiko og kriminalitet. Dette er totalt forandret i dag, hevder han.

Ifølge Benz får stadig flere internasjonale investorer øynene opp for teknologien. Selskapet hans - Credits - omtaler seg selv som Europas største private blockchain-selskap.

Gründeren er selv amerikansk, men svært fornøyd med å ha lagt basen til den britiske hovedstaden.

- I London har det skjedd svært mye innen finansteknologi de siste årene, sier han og fortsetter:

- Silicon Valley og USA er veldig bra, men mest sannsynlig ikke så bra som mange tror. Jeg mener det er en boble der, og ønsker å holde meg så langt unna den som mulig.

- Skal dere ta over etter bankene?

- Nei, vi tilbyr banker "software" - blockchain - som gjør at de kan gjøre jobben sin bedre, svarer gründeren.

Klarna har 40 prosent av det svenske markedet og går nå etter USA. – Vi har ingen klare måltall, men vi skal bli en betydningsfull aktør i det amerikanske markedet, sier Yuval Samet i Klarna.
Klarna har 40 prosent av det svenske markedet og går nå etter USA. – Vi har ingen klare måltall, men vi skal bli en betydningsfull aktør i det amerikanske markedet, sier Yuval Samet i Klarna. (Foto: Leif Rosas)
 

Se DNtv: Hvordan lykkes som gründer?

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.