For noen måneder siden fikk det amerikanske diamantgraderingsorganet GIA en ny utfordring. En annonse for 10.000 karat med GIA-sertifiserte diamanter ble lagt ut på den kinesiske handelsplassen Alibaba.

Problemet? Diamantene var syntetiske, og ikke ekte vare. Likevel fulgte det med en rapport som graderte diamantene som naturlige og ekte, ifølge Jeweller Magazine.

Politimyndigheter som Interpol og Europol jobber i hele verden med å stoppe at syntetiske, falske diamanter og diamanter fra krigs- og konfliktområder, såkalte bloddiamanter, kommer inn i forsyningskjeden og på markedet.

Men nå har en australsk gründer kommet opp med en løsning som kan redusere både svindel og tyveri.

Ved å gi hver enkelt diamant som kommer ut av sertifiseringshusene et digitalt fingeravtrykk, for så å lagre det i et digitalt register, kan stenens opprinnelse, historie, salgsinformasjon, registreringsnummer og egenskaper være tilgjengelig i kryptert form i en digital loggbok, kjent som en blockchain (se grafikk).

– Akkurat nå har vi én million diamanter i vårt system, sier gründer i selskapet Everledger, Leanne Kemp (44) til DN.

En diamant inne i systemet kan for eksempel følges fra sertifiseringshuset, til markedsplasser som Ebay og Amazon. Dersom en diamant stjeles, kan informasjonen deles med forsikringsselskapet diamanten er forsikret hos.

Hun besøkte nylig Norge i forbindelse med oppstartsseminaret til det nye norske finansnettverket Nordic Finance Innovation.

Kemp har bakgrunn fra både teknologi- og smykkebransjen, og startet Everledger for et års tid siden.

Everledger ble plukket ut til å være med i storbanken Barclays’ akselerator for unge selskaper, og har siden også vært gjennom forsikringsgigantens Allianz’ oppstartsprogram.

– Vi startet for et år siden med å ta i bruk blockchain-teknologien til å lage et permanent register av høyverdiprodukter som krever informasjon om produktets opprinnelse og salgsinformasjon. Dette hjelper igjen for å redusere svindel, tyverier og salg av forfalskede elementer både på det åpne markedet og for forsikringsselskaper, sier Kemp.

Foreløpig er Everledger det første eksempelet på blockchain-teknologien i bruk i diamantbransjen.

Pengene tjenes ved at sertifiseringshus, forsikringsselskaper, forhandlere og diamantselskaper får tilgang til Everledgers plattform mot en abonnementsavgift.

En slik løsning er etterspurt av smykkebransjen, ifølge administrerende direktør i Norsk Gullsmedforbund, Ingebjørg Alfsen.

– Det er klart vi er positive til løsninger som kartlegger og kan følge diamantene, og gjør det lettere å ha oversikt over hvilke diamanter som er ekte og hvilke som er laget i et laboratorium, sier Alfsen.

Bransjen positiv

Norge har siden starten av 2000-tallet vært en del av den FN-startede Kimberley-prosessen, et multinasjonalt samarbeid som skal begrense og fjerne diamanter som utvinnes i konfliktområder, ofte kjent som bloddiamanter.

Handelen med disse diamantene er siden Kimberley-prosessens oppstart blitt redusert ned til omtrent én prosent av all diamantomsetning verden over.

I Norge er det Norsk Gullsmedforbund som er tilsynsmyndighet for Kimberley-prosessen.

– Når du skal importere rådiamanter, må det følge med en godkjennelse at gruven diamanten kommer fra står på listen over land som er godkjent av Kimberley-sekretariatet, sier Alfsen.

Med Everledger vil både diamantens ytre karakteristikker, men også stenens opprinnelse og Kimberley-sertifikat henge med.

Og det trengs. Det amerikanske utenriksdepartementet advarte så sent som i 2014 om misbruk av disse sertifikatene i Sierra Leone og Guinea.

Syntetiske problemer

Gullsmedforbundet følger også nøye med på utviklingen innen laboratorieskapte diamanter.

– Syntetiske diamanter peprer forsyningskjeden vi har i dag. Ekte stener byttes ut med syntetiske, og når også markedet, sier Kemp.

Syntetiske, laboratorieskapte diamanter er ifølge Alfsen svært vanskelig å skille fra ekte diamanter.

– Det har ikke vært et stort problem i Norge, men vi må være klar over at det kan komme, sier Alfsen, som skal arrangere en workshop om nettopp syntetiske diamanter senere i år.

Etisk handel

DN har tidligere skrevet om hvordan bank- og finanssektoren håper blockchain-teknologien kan løse problemer med trege transaksjoner, kompliserte verdipapirhandler og unødvendig tungvinne kontraktsinngåelsesmekanismer.

Men teknologien, som er mest kjent for å være teknologien bak kryptovalutaen bitcoin, kan brukes til mer.

Kemp mener gründere bør ta i bruk teknologien til å skape en mer transparent handelskjede for eksempel når det kommer til luksusvarer, mobiltelefoner og tekstiler.

– Jeg tror denne teknologien vil bli viktig innenfor etisk handel, sier Kemp. (Saken fortsetter under)

 

LES OGSÅ OM:

 

Norske gründere takket nei til Silicon Valley: Denne lille brikken skal revolusjonere hjemmet ditt dnPlus (+)

Telenor må finne nye inntektskilder: – Vi har ikke mye tid dnPlus (+)

Har kloa på nordmennes matvarer: Norges ukjente matmilliardærer magasinetPlus (+)

 

SE PÅ DNTV:

Tårer i øyekroken da Oslos siste videosjappe kom til «the end»
DN møtte triste eiere og kunder på Video Nova på Majorstuen på butikkens siste dag: - En æra er forbi.
02:31
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.