Om kort tid kan det finnes digitale transaksjonsløsninger som endrer bank- og finanssektoren radikalt.

I en digital hverdag er det fremdeles utfordringer bankverdenen ikke helt har klart å løse. For eksempel tar internasjonale transaksjoner flere dager.

Nå har bankene begynt å få øynene opp for blockchain-teknologien. Den kan fjerne unødvendig treghet i digitale pengetransaksjoner ved at overføringen godkjennes av alle parter umiddelbart.

Nordea med i allianse

Blockchain-teknologien er mest kjent som grunnlaget for den digitale myntenheten bitcoin, som ikke støttes av noen stat og som ikke kontrolleres av noen enkeltaktør eller myndighet. Nå ønsker bankene å bruke samme teknologi til en rekke andre bruksområder.

De globale storbankene har de siste månedene strømmet til R3CEV, et teknologi-initiativ som sikter mot å revolusjonere egen bransje. Nordea er med, som den første banken i Norge. Av andre kjente banker er Danske Bank, Deutsche Bank, Bank of America, J.P Morgan og Goldman Sachs med på laget.

– Teknologien kan brukes til å overføre verdier og kontrakter. Det kan være penger, skip, hus – hva som helst, sier Lasse Meholm, prosjektleder for teknologistrategi i Nordea.

Systemet er basert på at alle partene som utgjør systemet registrerer alle transaksjonene. Det kan gjøre det vanskeligere å manipulere data for hackere, og et slikt fellessystem kan kutte mange ledd i kompliserte transaksjoner, mener Meholm.

– En aksjehandel vil typisk utløse opp mot ti deltransaksjoner mellom kjøper, meglere, børs, verdipapirsentral og banker. I en smartkontrakt i blockchain kan alt muligens skje i én transaksjon, sier han.

Systemene for global handel mellom banker krever ofte svært mye arbeid, og mange tror felles blockchain vil gi mye bedre effektivitet. Ifølge en rapport fra storbanken Santander kan bankene globalt spare 15 til 20 milliarder dollar årlig på blockchain-effektivisering innen 2022.

– Alle bankene må inn på dette her, ellers blir det som om du skulle være alene i verden om å ha telefon. Vi ønsker ikke å være alene om dette i Norge, sier han.

«Kjempehype»

Direktør for strategi, innovasjon og analyse i Sparebank 1, Christoffer Hernæs merker en sterkt økende interesse for blockchain i bankverdenen.

– Jeg har snakket med mange europeiske storbanker om digitalisering og finansteknologi. Vi har nettopp diskutert hvordan blockchain har gått fra å være en obskur teknologi til en kjempehype. Alle snakker om det, men få skjønner hva det er. Samtidig er det ikke sånn at alle må forstå det. Få gidder å lære seg hvordan TCP/IP-protokollen er bygget opp, men man bruker internett likevel, sier Hernæs.

Daglig leder i Oslo Business Region, Fredrik Winther, mener det også ligger et kjempepotensial i teknologien for norske gründere.

– Dette er teknologi som gjør at man kan programmere inn tillit i digitale løsninger – akkurat det internett har manglet. Det har en enorm endringskraft på så å si alle områder i samfunnet, og det er et kjempepotensial for norske oppstartsbedrifter, sier Winther.

Han var forrige uke på teknologikonferansen SXSW i Austin i Texas. Der fikk han demonstrert flere eksempler på hvordan blockchain-teknologien kan brukes, blant annet i et offentlig-privat samarbeid.

Winther mener teknologien blant annet kan brukes til å digitalisere kontrakter og offentlige dokumenter som krever godkjennelse fra mange parter.

– Man kan generelt digitalisere samfunnskontrakten mellom innbyggerne og staten. Vitnemål, attester, førerkort, eiendomsdokumenter kan alle automatiseres gjennom en blockchain-løsning, sier Winther.

Les også:

- Krisen er ekte og fortsetter å vokse hver dag

Nye prognoser fra meglerhus: Dette vil ferievalutaene koste i sommer  

Han er opptatt av at norske it-spesialister begynner å ta til seg teknologien, og prøver å legge til rette for kunnskapsmiljøer om blockchain i Norge. Siden det er mange om beinet innen finansteknologi, er blockchain en gylden mulighet for norske oppstartsbedrifter til å hevde seg i verdenstoppen, mener han.

– Er vi tidlig ute på blockchain, kan man bygge opp et stort potensial for større selskaper, sier Winther.

Fått med deg denne?

Morten Astrup flypendler mellom London og Sveits
Vi ble med da finansmannen satt seg bak spakene i eget fly og fløy hjem til Sveits etter endt arbeidsdag.
02:25
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.