Det er en kolossal vekst for finansteknologiselskaper over hele verden. De 50 største selskapene har hentet inn over 26 milliarder dollar i frisk kapital det siste året, ifølge konsulentselskapet KPMG.

Nesten halvparten av verdens ledende finansteknologiselskaper kommer fra fremvoksende markeder. Asia leder an med uttesting av nye produkter og tjenester.

Kortløsninger på mobil

For seks år siden etablerte malaysieren Anthony Tan transportdelingsselskapet Grab Taxi – etter modell av amerikanske Uber. Etter å ha konkurrert mot Uber i Sørøst-Asia overtok Grab Uber-virksomheten tidligere i år.

Det som startet med piratdrosjetjenester er i ferd med å bli et digitalt økosystem for nesten 700 millioner innbyggere. Alt fra logistikk- og transporttjenester til handel- og finanstjenester inngår i konseptet, som videreutvikles fra Singapore.

I oktober inngikk Grab Financial en avtale med kredittkortselskapet Mastercard. Brukere uten kredittkort eller bankkonto kan benytte korttjenester via Grab-appen. Kun ti prosent av innbyggerne i regionen har bankkort.

Det mangler ikke på ambisjoner.

– Vi skal bli Sørøst-Asias ubestridte leder innen finansteknologi. De nesten 400 millioner innbyggerne som ikke har tilgang til bank eller kort-tjenester vil få mulighet til å handle online eller bruke kort-tjenester, sa direktør Reuben Lai i Grab Financial på en pressekonferanse i oktober.

Halsbrekkende vekst

De fire mest innovative finansteknologiselskapene i verden befinner seg i Asia, ifølge en ny undersøkelse fra KPMG og H2 Ventures. 41 prosent av de 100 mest innovative er i fremvoksende markeder – dominert av Kina, Sørøst-Asia og India.

– I år har vi sett en fremvekst av neobanker. Vi tror dette er starten på hva som kan bli en akselererende vekst av digitale bankmodeller i hele verden, sa KPMG-direktør Ian Pollari ved fremleggelsen av rapporten.

Neobanker har ikke fysiske filialer eller avdelinger. Alt skjer via digitale plattformer. Brasilianske Nubank, som er rangert på oversikten over de mest innovative finansteknologiselskapene, har utstedt over fem millioner kredittkort og 2,5 millioner bankkontoer.

Ant Financial, som har sitt utspring fra den kinesiske internettgiganten Alibaba, troner øverst på rangeringen. Teknologiselskapene JD.com og Baidu har skilt ut finansteknologivirksomheten i egne selskaper og deler topplasseringene.

«Fire av årets ti toppselskaper er kinesiske finansteknologiselskaper. Alle er spunnet ut fra detaljhandel, forsikring eller internettselskaper. I takt med at disse selskapene fortsetter å vokse i en halsbrekkende hastighet, gjør tjenestetilbudet det samme», skriver KPMG i rapporten.

Ant Financial er rangert som verdens mest verdifulle finansteknologiselskap og har 870 millioner brukere via en rekke plattformer – ofte sammen med partnere i lokale markeder. Alt knyttes opp mot Ant Financials sentrale datasystemer i Kina.

Sentralbank med sandkasse

Singapore og London er ifølge en rapport fra Institute of Chartered Accountants modellbyer for finansteknologi.

I Singapore spiller sentralbanken Monetary Authority of Singapore (MAS) en nøkkelrolle. Den støtter «open banking» hvor informasjon skal deles mellom finansinstitusjoner. Sentralbanken tilbyr «digitale sandkasser» hvor ny teknologi kan testes ut i trygge omgivelser.

Sentralbanken ba i vår om innspill på hvilke utfordringer som må løses for å kunne ta i bruk finansteknologi på nye måter. Det kom over 500 innspill fra selskaper i over 40 land.

MAS identifiserte 80 problemer som 20 grupper har fått 12 uker på seg til å løse. Resultatene skal legges frem under «Global Fintech Hackcelerator» i midten av november.

Sentralbanken står som medarrangør av Singapore FinTech Festival, som er verdens største finansteknologikonferanse. Indias statsminister, IMFs toppsjef, ledere fra finansinstitusjoner, investeringsselskaper og sentralbanksjefer vil være på plass.

Blink og betal

Du Xiaoman Financial har sitt utspring fra internettselskapet Baidu, som har satset store ressurser på kunstig intelligens. Den samme teknologien, med utgangspunkt i avansert matematikk, overføres til finansteknologi. Du Xiaoman samarbeider med over 400 selskaper.

– Bruk av kunstig intelligens i finansteknologitjenester har forlatt laboratoriet. Nå er det på vei inn i standardiserte tjenester og applikasjoner, sa Zhu Guang på Baidus utviklerkonferanse tidligere i år, ifølge China Banking News.

Det kinesiske forsikringsselskapet An Ping forsøker å bygge et digitalt økosystem med å tilby selskapets teknologi til oppstartsselskaper. Ny teknologi testes ut i mindre kinesiske byer, blant annet betaling med ansiktsgjenkjennelsesteknologi, før det rulles ut overalt.

– Det holder at kundene blinker for å betale, sa en representant for Danyang Rural Commercial Bank til SSE News i september, da en ny betalingsløsning ble lansert.

Mange av finansteknologiløsningene fra Kina lar seg ikke overføre til andre land på grunn av personvernhensyn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Olav Thon handler selv på nett, og har ett råd til småbyer i Norge som mister handel
Eiendomsinvestoren åpnet torsdag kjøpesenter i Ålesund.
01:15
Publisert: