Utviklingen av den nye superdatamaskinen skjer i Kajaani i Finland.

– Det er veldig gledelig at samarbeidsprosjektet som Norge er en del av, nå får støtte til å bygge en superdatamaskin i Finland. Det gir oss tilgang til superdatakraft som kan hjelpe oss med å løse store vitenskapelige og samfunnsmessige utfordringer, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Superdatamaskiner kan brukes til å gjøre massive og raske beregninger som er for krevende for vanlige datamaskiner. Datamaskinen som skal utvikles i Kajaani, vil ha ti ganger mer regnekraft enn den kraftigste superdatamaskinen i Europa i dag. Europa har i lengre tid ligget langt etter Kina, USA og Japan når det gjelder investering i superdatamaskiner.

Halvparten av pengene det vil koste å bygge den nye superdatamaskinen, kommer fra Europakommisjonen, mens den andre halvparten er et spleiselag mellom landene i konsortiet. Til sammen betyr det en investering på om lag 2 milliarder norske kroner. Norges bidrag er på 40 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.