Geir Førre har hatt en usedvanlig treffsikkerhet med sine oppstartsselskaper og investeringer. Nå er han for tredje gang med på å selge et teknologiselskap til USA for over én milliard kroner. I 2005 fikk ble Chipcon, der Førre var gründer og toppsjef, solgt til Texas Instruments. Etter Chipcon startet Førre Energy Micro, som ble solgt til amerikanske Silicon Labs for et milliardbeløp i 2013. 

Nå står Prox Dynamics, der Førre er største aksjonær og styreleder, for tur. Onsdag ble det kjent at selskapet selges til amerikanske Flir Systems for 134 millioner dollar – 1,15 milliarder kroner.

Førres andel er på drøyt 300 millioner kroner.

– Jeg synes teknologi er kjedelig, og det tror jeg er en kjempefordel. Jeg forstår teknologien, men jeg fokuserer på hvordan den kan brukes til å lage et bra selskap og få et marked, har seriegründer Geir Førre tidligere sagt til DN.

Han ønsker ikke la seg intervjue i forbindelse med salget av Prox Dynamics, fordi han mener menneskene som har bygd opp selskapet bør få all oppmerksomheten. 

Først i verden

Klappingen er intens i Prox Dynamics' lokaler på Hvalstad i Asker når oppkjøpsavtalen signeres. Alle de 100 ansatte er stolte. Samtlige har dessuten opsjoner – til sammen tilsvarer det ti prosent av selskapet.

– Vi har en visjon om å være verdens sjette sans, sier toppsjef i oppkjøperen Flir Systems, Andrew C. Teich.

Prox Dynamics er et stjerneeksempel på at norske ingeniører kan være svært tidlig ute og lykkes med ny teknologi. Selskapet utvikler ørsmå helikoptre med videokamera, som kan brukes til å oppdage farer for soldater i felt. Det har allerede 22 land på kundelisten. Det er første gang en norsk leverandør av forsvarsteknologi selges til USA.

Da Prox Dynamics ble startet våren 2008 var det ennå umulig å lage slike ørsmå helikoptre, først i 2012 fantes det komponenter på markedet som var små og kraftige nok.

– Fordi vi var tidlig ute, har vi strengt tatt ikke konkurrenter. Mange har prøvd, men så langt har alle gitt opp, sier administrerende direktør Gudmund Kjærheim.

– Du får kommersielle droner med lignende egenskaper, men de veier 1,5 kilo, rundt 100 ganger mer enn vår, sier gründer og teknologidirektør Petter Muren.

Black Hornet-helikoptrene veier bare 18 gram, og kommer i nattversjon og dagversjon.
Black Hornet-helikoptrene veier bare 18 gram, og kommer i nattversjon og dagversjon. (Foto: Javier Auris)

Startet med samarbeid

Asker-selskapets helikoptre får nye egenskaper etter hvert som teknologien utvikles, og for to år siden kom de første nattsensorene på markedet som var lette nok. De ble levert av Flir Systems. Dette ble starten på et samarbeid som førte til at Flir i vår meldte interesse for å kjøpe hele selskapet. Ifølge Prox har det vært flere beilere, men dette var den første strategisk interessante.

Prox ble grunnlagt i 2008, men Petter Muren (til venstre) hadde hatt fly og helikoptre som hobby siden han var seks år – nå er han 55 år. Administrerende direktør Gudmund Kjærheim til høyre. Foto: Javier Auris
Prox ble grunnlagt i 2008, men Petter Muren (til venstre) hadde hatt fly og helikoptre som hobby siden han var seks år – nå er han 55 år. Administrerende direktør Gudmund Kjærheim til høyre. Foto: Javier Auris (Foto: Javier Auris)

Teich i Flir understreker at utviklingen vil fortsette på Hvalstad, og selskapet vil være svært selvstendig.

– Flir skjønner at det det kjøper er tilgangen til folkene, så de kan utvikle neste generasjon, sier Kjærheim, som venter drahjelp fra Flirs salgsapparat.

Fortsetter på Hønefoss

Selskapets produksjon foregår på Eggemoen på Hønefoss, og skal fortsette der fremover. Selskapet har i dag 100 ansatte, blant dem 30 ingeniører. Det hele startet som en hobby. Gründer Petter Muren bygde sitt første modellfly som 14-åring. Mange år senere sto han bak det første vellykkede leketøyshelikopteret.

– Mye av pengene til å starte Prox Dynamics kommer fra royalties fra leketøyshelikoptre, sier Muren, som nå er 55 år gammel og har hatt flyvende ting som hobby hele livet.

Han hadde også stor nytte av sin dagjobb, som ansvarlig for mekanikken i videokonferansesystemene til Tandberg. To av hans medgründere og flere senere ansatte har også hatt fremtredende stillinger der. Å få med seg toppfolk har vært avgjørende, understreker han.

Redder liv

Prox Dynamics har i det siste virkelig fått vind i seilene. Helikoptrene kan sendes ut opptil 1,6 kilometer, og sende bilder og video hjem om skjulte farer.

– Britene begynte å bruke dem først, og sa klart at dette reddet liv. Soldatene kan unngå å gå inn i feil område, og kan også redde sivile ved å unngå feilskytinger. Ingen liker å tape soldater, så det er vilje til å bruke penger på noe som sparer liv, sier Kjærheim.

«Få folk til å tro»

Geir Førre konsentrerer seg nå om å investere i spennende teknologiselskaper, men han kan selv vise til en imponerende gründerkarriere.

Han var gründer og toppsjef i Chipcon, som ble store på trådløs kommunikasjon. Selskapet ble solgt til Texas Instruments i 2005. Førre eide omtrent ti prosent av aksjene og fikk rundt 130 millioner kroner da det ble solgt.

Da han var fri for forpliktelser i Chipcon, startet seriegründeren Energy Micro. Der sto han selv for 50 av 250 millioner kroner som ble investert. Selskapet utviklet databrikker med svært lavt energiforbruk, og ble i 2013 solgt til amerikanske Silicon Labs for et milliardbeløp. Førre eide da rundt 30 prosent av aksjene. Han har vært med Prox som investor helt fra starten.

Førre har tidligere fortalt DN at han ikke egentlig er noen teknologinerd. Fokus på kunder og behov gir suksess oftere enn fokus på briljant teknologi. Han anbefaler ellers å sikte høyt.

– Ha klare, tydelige og hårete mål og å få folk til å tro på de målene. Og vær villig til å gjøre det som trengs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mikrodrone for milliarder
01:20
Publisert: