Tilsynet er gjennomført basert på en stikkprøve av syv ansatte, og det ble funnet brudd på arbeidstidsbestemmelsene hos flere av dem, knyttet til reglene om fritid. To av de kontrollerte ansatte jobbet 15 og 17 dager sammenhengende i august, mens en tredje jobbet nesten en hel måned i strekk, 27 dager.
Den tyskeide budtjenesten har ekspandert kraftig i Norge de siste årene, og de rosakledde syklistene er å se i stadig flere norske byer. Kontrollen var gjennomført ved Trondheim-kontoret.
– Utredning
I telefonsamtale med Foodoras fungerende norgessjef Carl Randers gikk det frem at selskapet ikke var kjent med flere av bruddene, skriver Arbeidstilsynet. Selskapet har ikke god nok kontroll med arbeidstiden til de ansatte, konkluderer de, og pålegger Foodora tiltak for å hindre videre brudd på arbeidsmiljøloven.
– Det er avdekket mindre avvik, som vi allerede er godt i gang med å utbedre. Vi er glade for at tilsynet gjør jobben sin og forholder oss til den, sier Randers til DN.
Tilsynet har satt fristen for å rette opp sine til sammen fem pålegg til 22 februar neste år. Gjør de ikke dette kan Arbeidstilsynet ilegge Foodora dagbøter.
– Etter at vi fikk krav om tilsyn i Trondheim så vi det som hensiktsmessig å gjøre en utredning på driften i hele landet. Dette arbeidet er i tråd med tilsynet i Trondheim og noe vi mener er en naturlig del av sikkerhetsarbeidet i bedriften, sier Randers.
– Bransje med stor vekst
Foruten pålegget knyttet til arbeidstiden har Arbeidstilsynet ilagt pålegg for følgende forhold:
- Foodora mangler en plan for hvordan bedriftshelsetjenesten skal bistå dem.
- Det mangler kartlegging og risikovurdering av arbeidsmiljøet i Trondheim.
- Det er heller ikke gjennomført tiltak eller utarbeidet en plan for å redusere risikoforholdene ved avdelingen.
- Tilsynet har også avdekket at Foodora mangler et arbeidsmiljøutvalg, slik virksomheter som jevnlig sysselsetter mer enn 50 må ha.
Den fungerende Foodora-sjefen sier på generelt grunnlag at selskapet ønsker tilsyn velkommen.
– Vi opererer i en ny bransje med stor vekst, der det er ekstra viktig at Arbeidstilsynet følger opp alle aktørene tett. Vi håper og tror derfor at det blir gjort flere tilsyn parallelt. Vi ønsker velkommen mer tilsyn med alle aktører i hele bransjen vår, særlig fordi plattformøkonomien er en helt ny del av arbeidslivet i Norge, sier Randers videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.