Nylig skrev DN om en rettssak i Oslo tingrett som dreier seg om at Apple mener Iphone-reparatør Henrik Huseby (37) i PCKompaniet på Ski krenker deres varemerke.

Huseby importerer skjermer stemplet med Apple-logoer som senere var blitt strøket ut med tusj.

Apple mener at det er snakk om piratkopierte skjermer og at tusjen over logoene brukes for å «slippe gjennom tollen». Huseby på sin side sa at det var snakk om brukte originalskjermer som var reparert og at tusjen var til stede fordi delen ikke lenger er original.

Etter en drøy ukes vurdering, endte tingrettsdommer Ingebjørg Tønnesen med å gi Huseby medhold i at de importerte skjermene ikke krenket Apples varemerke. Husebys krav om erstatning for tapt fortjeneste på skjermene ble imidlertid avvist ettersom han ikke hadde lagt frem et godt nok grunnlag for erstatningskravet.

– Jeg er veldig fornøyd med dommen, og vil egentlig bare takke alle som har støttet meg frem mot rettssaken – venner, familie og kunder. Og advokaten min så klart, som har gjort en kjempejobb, sier Henrik Huseby til DN.

Greit med tusj

I dommen skriver Tønnesen at Huseby ikke «bruker» Apples varemerke, fordi han ikke påstår i sin markedsføring eller overfor kunder at det er snakk om ubrukte, originale deler. Logoene som er påført delene kan heller ikke fjernes uten å skade komponentene, derfor er sladding eneste måte å skjule logoen på.

Siden det er snakk om innvendige komponenter, vil logoene heller aldri vises for kundene og retten fant ingen grunn til å tro at Huseby fjernet tusjen og tok frem logoene etter at varene var fortollet.

Det er også et sentralt punkt i dommen at Huseby ikke kan kjøpe originale reservedeler siden Apple ikke selger slike til andre enn seg selv og autoriserte verksteder.

Venter ikke anke

Husebys advokat Per Harald Gjerstad synes dommen er godt begrunnet.

– Det finnes en avgjørelse fra Høyesterett fra januar i år som gir presedens for denne saken. I tillegg er det støtte for avgjørelsen i EUs regelverk og dommer fra EU. Vi frykter derfor ingen anke i saken fra Apple, sier Gjerstad.

Apples advokater ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.(Vilkår)

Stein Erik Hagen vil plante kunstig, lysende tre midt i Oslo
Kunstinstallasjonen er mer enn tre etasjer høy og har tusenvis av programmerbare LED-lys.
02:05
Publisert: