De siste årene kan man trygt slå fast at HTCs ingeniører er langt dyktigere enn markedsavdelingen. De lager jevnt og trutt flotte og gode telefoner som det dessverre er svært få som kjøper.

Mandag kveld lanserte HTC sin U11 smarttelefon som introduserer en interessant ny måte å håndtere telefonen på.

Funksjonen Edge Sense gjør at man kan utføre funksjoner ved å klemme på telefonen. Lette, harde og lange klem kan tildeles ulike funksjoner. Som standard er telefonen satt opp til å åpne kameraet med et klem og når kameraappen er åpen kan man bytte kamera og ta bilde ved å klemme.

Ved lansering er det ikke mulig å velge fritt hvilke funksjoner som skal tildeles de ulike trykkene, men en egen Sense Edge app er lovet en måned etter lansering. Denne skal kunne åpne klemmefunksjonen for både HTCs egne apper og andre. Om løftet holder vann vil tiden vise. Særegne og modellspesifikke funksjoner på Android-telefoner har vist seg å få lite støtte blant apputviklere, dersom det betyr ekstra programmering for disse.

Lyssterkt kamera

Kamera, lyd og design har vært de områdene HTC har søkt å utmerke seg på tidligere, i tillegg til mer intuitiv bruk. Kameraet på HTC U11 er allerede laboratorietestet av fotonettstedet DxOMark og er i øyeblikket det mobilkameraet med høyest karakter av alle. DxOMark gir U11 90 poeng, mens Google Pixel har 89 poeng og Samsung Galaxy S7 og S8 har 88 poeng. Iphone 7 har 86 poeng.

Autofokus på U11 skal være 0,3 sekunder og har automatisk HDR for sterkere farger og høye kontraster.

Videoopptak går opp til Ultra HD oppløsning og tar opp lyd fra fire mikrofoner. Man skal kunne isolere lyden til ett objekt ved å zoome inn på det.

HTC U11 kan betjenes ved å klemme på kantene.
HTC U11 kan betjenes ved å klemme på kantene. (Foto: HTC)

Design

Vi har bare sett bilder av HTC U11 ennå, men etter alt å dømme vil telefonen skille seg ut i mengden. Bakdekselet er laget av flere lag glass som gjør at fargen på telefonen endrer seg når lyset reflekterer gjennom glasset.

U11 har IP67 sertifisering for vann- og støvbeskyttelse. Det er nok til at telefonen ikke tar skade om den blir våt eller havner i sand eller gjørme. Skjermen er beskyttet av femte generasjon herdet Gorilla Glass.

Lyd

HTC var de første som leverte smarttelefoner med oppgradert lydprosessor og forsterker. Dette er videreført i U11 også. De medfølgende hodetelefonene er støydempende og kan tilpasse både lyd og støydemping til din hørsel og omgivelser.

Hodetelefonpluggen er borte, men en overgang følger med i esken. Fordelen med det er at man da fortsatt kan utnytte den innebygde DAC-lydforbedringen i telefonen.

Digitale assistenter

HTC U11 har både Google Assistant og Amazon Alexa integrert og man kan velge hvilken assistent man vil bruke. Akkurat dette poenget er mindre viktig i Norge, siden ingen av disse assistentene er tilpasset norske talekommandoer og har liten «lokalkunnskap» om Norge.

HTC har også en egen kunstig intelligens som lærer seg ditt bruksmønster og tilpasser snarveier og funksjoner ut fra maskinlæring.

HTC U11 blir tilgjengelig i Norge fra starten av juni med veiledende pris 7.190 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.