(DN/OSLO) Som ventet lanserte Apple tre nye Iphone-modeller og en ny generasjon av smartklokken Apple Watch under sin presentasjon onsdag kveld.

Markedet reagerte lunkent på presentasjonen, ikke minst fordi det meste var lekket på forhånd, og aksjen hadde falt 1,24 prosent da New York-børsen stengte.

Du kan følge aksjekursen på DN Investor.

Iphone Xs og Xs Max

Markedsdirektør Phil Schiller i Apple vise de nye XS-modellene for første gang.
Markedsdirektør Phil Schiller i Apple vise de nye XS-modellene for første gang. (Foto: NTB Scanpix/AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

– I kveld tar vi Iphone X til neste nivå, sa Tim Cook under introduksjonen av de nye modellene.

Som ventet ble navnet Xs og de første bildene på scenen viser minst to ulike størrelser. Karmen er av rustfritt stål og skjermen går så å si helt ut til kantene på alle sider. Iphone Xs har også fått IP68-sertifisering for vannbeskyttelse. Dette er den høyeste fuktbeskyttelsen som brukes i smarttelefoner i dag.

Standardmodellen har 5,8 tommer skjerm, som dagens modell, mens den større modellen – Iphone Xs Max – får 6,5 tommer stor skjerm. Oppløsningen er som på forrige modell, men Xs Max har fått noen få piksler ekstra. Xs Max har samme størrelse totalt som Plus-utgavene av Iphone 7 og 8.

En kjærkommen oppgradering er en raskere ansiktsgjenkjenning. Iphone X har ikke fingerskanner, så ansiktsskanning er eneste biometriske måte å låse opp telefonen på. Denne har ikke vært veldig rask hittil, men Apple lover bedring.

De nye modellene får en ny prosessor kalt A12 Bionic. De er selvsagt langt raskere enn forgjengerne, men det viktigste for brukerne er nok at strømforbruket er redusert med inntil 40 prosent. Xs-modellene har også fått en såkalt nevral prosessor, en egen prosessor som håndterer alle former for kunstig intelligens (maskinlæring) i telefonen.

– Disse fremskrittene gjør at vi kan skape nye brukeropplevelser med telefonene vi ikke har kunnet før, sier produktsjef Phil Schiller i Apple.

Iphone Xs blir de første telefonene fra Apple med maskinlæring i sanntid, det vil si at telefonen selv gjør mange av oppgavene som har vært gjort i Icloud tidligere.

Xs-modellene får to kamera på baksiden, begge med 12 megapiksler oppløsning, f1.8 blender og optisk bildestabilisering. Selfiekameraet får syv megapiksler og blender på f2.2. En ny HDR-funksjon kalt Smart HDR bruker flere eksponeringer eksponeringer enn tidligere til å sette sammen ett balansert bilde. I portrettmodus kan man nå justere dybdeskarpheten i ettertid.

Ifølge Apple utfører Iphone Xs en trillion beregninger hver gang man tar et bilde før brukeren får se sluttresultatet.

Å bruke den nevrale prosessoren til billedbehandling er det samme Huawei og Samsung har gjort på sine siste modeller, med stort hell. Dersom Apple har fått til dette like godt som konkurrentene vil det bety en vesentlig skritt fremover for billedkvaliteten til Iphone.

Apple unngikk å oppgi noen konkret batteritid for de nye modellene, og sier bare at de varer lenger enn forgjengeren. Xs varer inntil 90 minutter lenger enn Iphone X, mens Xs Max varer inntil 2,5 timer lenger.

Alle de tre nye Iphone-modellene har også fått støtte for to sim-kort. I de fleste markeder er det snakk om ett fysisk sim-kort og ett integrert eSim. eSim støttes ikke av norske operatører ennå, men dette kan være tungen på vektskålen for å få dette til Norge også siden Apple har rundt 60 prosent markedsandel her.

De nye Xs-modellene kommer med 64 GB, 256 GB eller 512 GB lagring.

Laveste pris for Iphone Xs er 11.490 kroner og 12.690 kroner for Iphone Xs Max. Skal du ha 512 GB lagring må du ut med henholdsvis 15.590 kroner og 16.790 kroner.

Lansering i Norge er 21. september.

De nye Iphone-modellene ga ikke noen umiddelbar opptur på børsen for Apple-aksjen. Straks presentasjonen av telefonene var over var aksjen ned 1,14 prosent siden åpning. Da børsen stengte var kursen falt 1,24 prosent. Du kan følge aksjekursen på DN Investor.

Iphone Xr

Iphone Xr kommer i seks ulike farger og til en lavere pris enn Xs-modellene.
Iphone Xr kommer i seks ulike farger og til en lavere pris enn Xs-modellene. (Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Stephen Lam)

Ryktene og lekkasjene stemte godt i år. Apple lanserte en tredje modell kalt Iphone Xr som er utført i aluminium og glass i stedet for stål. Xr-telefonene kommer i friskere farger enn Xs-modellene og har litt lavere sertifisering for fuktbeskyttelse (IP67).

Skjermen er LCD i stedet for OLED, som Xs-telefonene bruker. Skjermstørrelsen er 6,1 tommer, mens hele telefonen er litt mindre enn dagens Plus-modeller.

De fleste nye elementene som kom med Iphone X er med her også, som 3D ansiktsskanning og haptisk berøringsskjerm samt den nevrale prosessoren. Xr har bare ett hovedkamera, men optikken er den samme som i Xs-telefonene. De nye kamerafunksjonene og etterbehandlingen i Xs-modellene er også med i Xr.

Batteritiden på Iphone Xr er 90 minutter lenger enn Iphone 8 Plus. Apple gjør alt de kan i denne presentasjonen for å unngå å gi telefonene sine en «offisiell» batteritid.

Iphone Xr kommer med 64 GB, 128 GB eller 256 GB lagring.

Prisen i Norge blir 8690 kroner for 64 GB lagring og 10.490 kroner for 256 GB lagring. Telefonen kommer i butikkene 26. oktober og kan bestilles fra 19. oktober.

Apple Watch

Apples driftsdirektør Jeff Williams viser frem Apple Watch Series 4 for første gang.
Apples driftsdirektør Jeff Williams viser frem Apple Watch Series 4 for første gang. (Foto: NTB Scanpix / AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

Nye Apple Watch ble introdusert av driftsdirektør Jeff Williams, som understreket trenings- og helsefunksjonene i klokken. Foruten å holde brukeren tilkoblet er disse to funksjonene de viktigste for brukerne.

Apple Watch 4 er redesignet fra bunnen av og har fått over 30 prosent større skjerm samtidig som størrelsen på klokken er omtrent den samme. Deler av brukeropplevelsen er også oppdatert med enklere betjening og nye urskiver med plass til mer informasjon.

Rullehjulet har fått haptisk tilbakemelding, det vil si at man kan føle hjulet «tikke» som på et mekanisk ur. Et nytt kabinett som lettere slipper gjennom stråling løser dekningsproblemene mange har hatt med tidligere klokker. Nye mikrofoner og høyttalere skal også forbedre talekvaliteten som hittil har vært preget av ekko og romklang.

Fallsensor og EKG

De interne sensorene som måler bevegelse er kraftig oppgradert. Dette bruker Apple til å inkludere en fallsensor i klokken.

– Dette høres banalt ut, men fall er ganske kompliserte å oppdage teknisk, men med de nye sensorene klarer vi det ganske presist, sier Williams.

Fallsensoren kan blant annet brukes til å automatisk sette opp en nødsamtale om man ønsker.

Apple Watch 4 har tre nye overvåkinger for hjertet. Pulsfall, hjerterytme og elektrokardiogram (EKG). EKG har hittil ikke vært tilgjengelig i smartklokker for massemarkedet, men kan bidra til å avsløre ulike hjertefeil. Funksjonen er godkjent av det amerikanske legemiddelverket, FDA.

Batteritiden er 18 timer, som på forrige modell, seks timer med kontinuerlig GPS-sporing.

Til Norge kommer foreløpig bare versjonen uten 4G. Lanseringsdatoen er 21. september og laveste pris er 4390 kroner.

Straks etter lanseringen av klokken falt aksjen til erkerivalen Fitbit med 6,57 prosent på børsen. Du kan lese detaljene på DN Investor.

Presset Apple

Apple er under press fra flere kanter for tiden. I løpet av sommeren ble selskapet forbigått av Huawei som verdens nest største produsent av smarttelefoner, bak Samsung.

I tillegg er Apple under politisk press. President Trump har gitt Apple-sjef Tim Cook klar beskjed om at selskapet ikke kommer til å få skattelette som følge av handelskrigen med Kina fordi de heller bør flytte produksjonen hjem til USA.

Apple på sin side har varslet om at en importavgift på produkter produsert i Kina vil føre til høyere priser for sluttkundene.

Hvordan selve produktet blir mottatt er også viktig. Iphone er fortsatt Apples viktigste produkt og sto for 56 prosent av virksomhetens inntekter til og med forrige kvartal.

Samme uke som konkurrentens lenge annonserte produktlansering, kom også Google med en stor nyhet. Tirsdag ble teknologigantens Siri-konkurrent Google Assistant tilgjengelig på en rekke språk, blant annet norsk:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I dag lanseres Googles taletjeneste på norsk
Google lanserte i dag sin nye taletjeneste basert på kunstig intelligens, vi har sett nærmere på hvordan den fungerer, og hva som er annerledes fra de eksisterende taletjenestene.
02:28
Publisert: