Nesten to tredjedeler av smarttelefonene som ble tatt i bruk for første gang rundt julaften hadde en skjerm på over fem tommer, viser global statistikk publisert av Statista.com.

Av disse igjen var 44 prosent en Apple-telefon. Altså var nesten hver tredje telefon som ble aktivert for første gang i julen en Apple-telefon av pluss-størrelse.

Telefonene som er i denne kategorien er Iphone X, Iphone 8+, Iphone 7+ og Iphone 6S+. Prisene på disse ligger mellom cirka 7000 kroner og 12.700 kroner.

Tallene er levert av Flurry Analytics, et analyseverktøy som brukes i over én million smarttelefon-apper.

Snittprisen øker

Norske mobiloperatører gir ikke ut tall for enkeltprodukter eller produsenter, men sier tallene fra Statista.com harmonerer godt med det norske julesalget.

Ove-Mathias Lind, leder for Telia Privat.
Ove-Mathias Lind, leder for Telia Privat. (Foto: Telia)

– Pluss-modellene med store skjermer selger godt og både Samsung og Apple er representert blant de ti mest solgte telefonene. Slik var det ikke for bare et halvt år siden, da var andelen store telefoner langt lavere, sier Ove-Mathias Lind, leder for Telia Privat i Norge.

Denne trenden er med å øke snittprisen for smarttelefoner i Norge.

– Snittprisen på nye telefoner ligger nå på mellom 7000 og 9000 kroner, mens den tidligere lå mellom 4000 og 5000 kroner, sier Lind.

«Overgått alle forventninger»

Telia sier også at Iphone 8 var den første Apple-telefonen som ikke solgte bedre enn forgjengeren fordi mange ventet på Iphone X.

– Iphone X har overgått alle forventninger, sier Lind.

Telenor opplever også merkbar vekst i etterspørselen etter telefoner med store skjermer.

– Apple og Samsung kjemper begge i toppen, men Apple har ledelsen. Iphone 7+ og Samsung S8, begge med stor skjerm, var nest mest og tredje mest solgte telefon gjennom våre kanaler i 2017. Nordmenn vil helt klart har telefoner med store skjermer, sier Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor Norge.

Tallene for desember er ikke helt klare ennå, men Telenor sier det var stor etterspørsel etter Iphone X og Iphone 8 før jul.(Vilkår)

Slik stopper du apper fra å snoke i telefonen din
Flere titalls tredjeparter kan tappe informasjon om deg og dine venner på Facebook. Slik kutter du tilgangen med noen få trykk.
02:35
Publisert: