Apple har autorisert 20 verksteder i Norge. Conmodo Walk-in er et av noen få verksteder som kan bytte skjerm på Iphone på stedet med full garanti fra Apple. Conmodo har tre butikker i Norge som reparerer på stedet, ellers foregår alle mobil- og pc-reparasjoner sentralisert.

– Vi har vært Apple-autorisert siden 2011 og fikk som et av de første selskapene i Norge tilgang til å bytte skjermer under autorisasjon i midten av 2017, sier Christian Gjendem, daglig leder i Conmodo Walk-in as.

Det siste året har Apple løsnet litt på grepet om hvem som kan reparere produktene deres. Verksteder DN har snakket med sier prosessen med å bli autorisert ikke er spesielt vanskelig. Apple har visse kriterier og et grundig regelverk, men oppfyller man disse kan man bli autorisert.

Flere alternativer

Men selskaper som Conmodo er ikke den eneste løsningen. Trenger du å få reparert en Iphone som har problemer med batteriet eller en knust skjerm, har du flere valg:

  • På Apples nettsider for service kan man velge om man vil sende inn telefonen gjennom Apples eget servicesystem eller bruke et autorisert verksted. Sender man telefonen til Apple, blir den sendt til Nederland for reparasjon. Det tar fra fem til 16 virkedager avhengig av modell (eldre modeller tar lengre tid).
  • Ved autoriserte verksteder blir telefonen enten reparert på stedet, lokalt eller sentralt. Hvor lang tid dette tar, avhenger av om telefonen må sendes til verksted eller ikke. Prisen avhenger av det samme. De fleste verkstedene vil også tilby en erstatningstelefon for dem som ikke vil vente, mot et mellomlegg.
  • Dersom du oppsøker en uautorisert reparatør, vil du kunne få både rask behandling og lav pris. Ulempen er at disse verkstedene ikke får kjøpt reservedeler garantert av Apple. Det finnes gode uoriginale deler på markedet, men det er ikke lett for en vanlig forbruker å vite hva man får, enten brukt original, uoffisiell original (OEM) eller en piratkopiert del. Bruker man et slikt verksted kan jobben bli skikkelig gjort, men man mister eventuell garanti på telefonen. De fleste forsikringer krever også at man bruker autoriserte verksteder.

Bruker originale deler

I norske byer har det vokst frem tallrike små verksteder som tilbyr rask og billig reparasjon av for eksempel Iphone med uoriginale deler. Flere reklamerer med priser rundt 1000 kroner. Disse selskapen er ikke alltid godt likt av Apple.

Ikke alle mener det er lett å bli autorisert: Mener Apple driver klappjakt på små verksteder dnPlus
En Iphone repareres på Conmodo Walk-In i Oslo.
En Iphone repareres på Conmodo Walk-In i Oslo. (Foto: Javad Parsa)

Sist uke møtte representanter for Apple i Oslo tingrett. Selskapet har stevnet en uautorisert mobilreparatør for å få stoppet importen av 63 mobilskjermer til Iphone.

Som autorisert verksted kan Conmodo derimot kjøpe delene de trenger direkte fra Apple. De har også fått på plass nødvendige kalibreringsmaskiner fra Apple for å imøtekomme krav fra Apple slik at forbrukernes produktgaranti opprettholdes ved inngrep som batteribytte og skjermbytte

Conmodo bytter omtrent 60 skjermer i uken.

– Etterspørselen vokser og vi antar at volumet vil øke til cirka 100 skjermer i uken allerede i løpet av februar og mars bare i Oslo. Før sommeren får vi slike maskiner i Bergen og Trondheim også, sier Gjendem.

Erstatningstelefoner

Også de autoriserte verkstedene bruker metoden med refurbishment, som vil si tidligere skadede telefoner som er satt i stand med nye deler.

– Dette tilbyr vi til de kundene som ikke ønsker vente på reparasjon. Apple har et eget program for sertifiserte erstatningsenheter i tillegg til at vi også har vårt eget, med Apples velsignelse. Da er alle deler originale og jobben utført av autoriserte teknikere i tillegg til at enhetene er grundig testet, sier Gjendem.(Vilkår)