Det knytter seg alltid store forventninger til lanseringene av nye toppmodeller fra Samsung og Apple. Her er noe av det vi kan vente oss av 2017-modellene.

Samsung Galaxy S8

Konkurransen innen smarttelefoner viser tegn til bedring, men Apple og Samsung vil nok også neste år dele nesten hele markedet mellom seg, mens konkurrentene sloss om smulene. Derfor virker det som om nesten hele verden holder pusten når de to gigantene lanserer sine nye toppmodeller.

Mest sannsynlig vil Samsung lansere sin Galaxy S8 under Mobile World Congress i Barcelona i slutten av februar, antagelig 26. februar. Hvor lang tid det tar før telefonen er ute i butikkene er mer usikkert, men trenden de siste årene har gått mot kort tid mellom lansering og salg.

Rykter knyttet til telefonen antyder at det kan bli snakk om en ekstra variant med stor skjerm. Skandalen rundt Galaxy Note 7 har ført til at mange tror Note-varemerket er dødt og at den store nisjetelefonen heller blir lagt inn under Galaxy S-serien. I høst ble det kjent at en batterifeil i Samsungs toppmodell fikk flere telefoner til å overopphete og begynne å brenne. Produksjon og salg av modellen ble stanset, og den ble forbudt på fly. Samsung har stengt ned Galaxy Note 7-telefoner som ikke er returnert med en såkalt killswitsch.

I tillegg tror mange at S8 vil komme med UHD-oppløsning på skjermen, også kjent som 4K. I så fall vil telefonen kunne levere langt bedre kvalitet til VR-opplevelser (virtuell virkelighet).

Samsung kjøpte tidligere i år selskapet Viv Labs fra norskamerikanske Dag Kittlaus som også er hjernen bak Apples Siri. Viv Labs har utviklet en kunstig intelligens som skal ligge langt foran Apples Siri, Googles Assistant og Microsofts Cortana. Med litt hell kommer teknologien inn i Galaxy S8.

Mange spekulerer også i om S8 får en skjerm som dekker over 90 prosent av fronten. På S7 dekker skjermen 72 prosent av fronten. Det betyr at fingerskanneren kan bli integrert i skjermen.

Kameraet vil helt sikkert bli enda bedre og det spekuleres i om S8 vil få to kamera på baksiden for mulighet til zoom, bedre portretter og lignende.

Hodetelefonpluggen kan også bli borte slik at man kan få bedre lyd gjennom usb-porten, slik Apple har gjort på Iphone 7.

Iphone 7S eller Iphone 8?

Hvis Apple følger sin egen oppskrift for de seneste årene er det duket for lansering av Iphone 7s eller Iphone 8 på høsten. Det er litt tidlig for de mest treffsikre spådommene om neste Iphone ennå, men noen er mer sannsynlige enn andre. 

Man kan for eksempel håpe at begge størrelsene får doble kamera på baksiden. Ryktene går også om at Apple vil benytte en OLED-skjerm i neste Iphone. Det betyr bedre fargespekter, lavere strømforbruk og et tynnere bildepanel. Det betyr igjen at telefonen kan bli tynnere eller få større batteri. Faktisk kan det også bety at Apple leker med tanken på en buet skjerm.

Siden 2017 er tiårsjubileet for lanseringen av den første Iphone-modellen håper mange også at det skal komme en ny design eller en spesialutgave av telefonen for å markere jubileet.

Også Apple kan muligens velge en design hvor skjermen dekker hele fronten av telefonen og fingerskanneren er integrert i skjermen.

Som vanlig snakkes det også om hvilke størrelser og hvor mange varianter neste Iphone vil komme i. Iphone SE ble en vellykket lansering, så det er ikke utenkelig med tre varianter neste år. Og dersom det kommer en jubileumsutgave er vi muligens oppe i fire varianter. 

Konkurrentene

Fargetesting ved Oppo-fabrikken i Tangerang, Indonesia.
Fargetesting ved Oppo-fabrikken i Tangerang, Indonesia. (Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Beawiharta)

Konkurransen i markedet for smarttelefoner viser tegn til bedring, det vil si at flere produsenter når kundene med sine telefoner. 

I Norge er det Huawei og Sony som selger best utenom de to store. Også på verdensbasis ligger Huawei på tredjeplass som største mobilprodusent, men på fjerde- og femteplass finner vi merker som ikke engang er bredt tilgjengelige i Norge: kinesiske Oppo og Vivo

Spesielt Oppo har hatt en aggressiv vekststrategi utenfor Kina og har fått godt fotfeste i Asia og India. Det blir spennende å se om de våger å gå inn i de modne vestlige markedene neste år og om deres prisgunstige modeller vil friste norske kjøpere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.