Som en innledning til Mobile World Congress i Barcelona lanserte Samsung søndag kveld sin nyeste toppmodell, Samsung Galaxy S9. I tillegg kommer telefonen som før i en større utgave, Galaxy S9+.

Rent utseendemessig er den veldig lik Galaxy S8, men skjermen skal nå være enda mer sømløst koblet til karmen, ifølge Samsung selv skal det være vanskelig å se hvor skjermen stopper.

En god oppgradering er at Samsung har flyttet fingerskanneren. Den sitter nå sentrert på baksiden av telefonen, rett under kameraet. Denne detaljen har vært noe av det brukerne har vært minst fornøyd med på S8-telefonene.

Designen på Samsung Galaxy S9+ (t.v.) og S9 er temmelig lik S8-telefonene.
Designen på Samsung Galaxy S9+ (t.v.) og S9 er temmelig lik S8-telefonene. (Foto: NTB Scanpix / AP Photo/Richard Drew) Mer...

Kamera

Helt fra invitasjonen til lanseringen kom har det vært åpenbart at Samsung ville fokusere på kameraet i S9. Kameraet på S9 skal ifølge Samsung være mer likt øynene våre. Hovedkameraet har to sett med blendere, en for bilder i mye lys og en for mørke omgivelser. Faktisk er lavlysblenderen på hele f1.5, for dem som kjenner kameraterminologi. Den andre blenderen er maks f2.4.

I tillegg introduserer Samsung supersaktefilm for første gang. Den gir 960 bilder per sekund, som i praksis fryser 0,2 sekunder med video til seks sekunder.

Samsung er imidlertid ikke først ute med supersaktefilm, Sony har dette i flere modeller allerede. Men Samsung lar deg sette sammen inntil 20 supersakte øyeblikk fra én video. Dette bør få opp brukervennligheten ettersom det er vanskelig å vite når det rette øyeblikket kommer. Man kan også spille av saktefilmene baklengs.

Som på S8+ har også S9+ to hovedkamera, ett vidvinkel og ett telefoto. Det er kun vidvinkelkameraet som har doble blendere.

Samsung har også utviklet en helt ny bildebrikke for S9-telefonene som skal kunne prosessere bildene raskere og dermed analysere mer informasjon fra kameraet før det endelige bildet produseres.

En litt mer kuriøs funksjon er et samarbeid med ulike kosmetikkprodusenter som gjør at man kan legge på sminke på bildene, ikke bare de vanlige skjønnhetsfiltrene, men konkrete sminkeprodukter.

Design

De to S9-modellene har 5,8 og 6,2 tommer store skjermer. De er av typen Super AMOLED som Samsung har brukt en stund.

Telefonen har også fått stereohøyttalere kalibrert av AKG, som Samsung kjøpte i fjor. I tillegg har Dolby vært inne med sin teknologi så telefonen kan spille simulert Dobly Atmos surroundlyd ut av de innebygde høyttalerne.

Hodetelefonpluggen er beholdt, men man kan også koble til digitale hodetelefoner med USB-C kontakt.

S9 støtter kontaktløs lading, som nå skal være mye raskere enn på tidligere modeller. Det er uvisst om dette kun gjelder originale ladere eller alle kompatible ladere.

Batteriene er på henholdsvis 3000 mAh og 3500 mAh på S9 og S9+.

AR

I likhet med Apple satser også Samsung hardt på AR fremover. Telefonene er blitt langt kraftigere de siste årene og det er ikke lenger noen stor utfordring for dem å lage AR-innhold på direkten.

Under presentasjonen trakk Samsung frem sin nye funksjon AR Emoji. Ved å ta en selfie får man en digital versjon av seg selv som man kan bruke i meldinger og lignende. Et sett med standard emojier blir laget samtidig med den personlige AR-avataren.

Vil man ikke bruke seg selv kan man som på Iphone bytte ut sitt eget ansikt med ulike figurer, inkludert flere Disney-figurer.

AR Emoji lar deg lage en egen avatar du kan bruke til meldinger. Den fungerer omtrent som Bitmoji, men lager avataren automatisk ut fra et selfie.
AR Emoji lar deg lage en egen avatar du kan bruke til meldinger. Den fungerer omtrent som Bitmoji, men lager avataren automatisk ut fra et selfie. (Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Richard Drew) Mer...

Bixby

Bixby er Samsungs egen digitale assistent, som Apples Siri, Amazon Alexa og Google Assistant. Den har ikke vært spesielt god hittil, men nye funksjoner kommer til. Den kan nå oversette skilt du peker kameraet mot, menyer og lignende. Den kan også analysere mat du tar bilde av for å fortelle deg den omtrentlige næringsverdien i maten.

Det ble ikke annonsert noen flere støttede talespråk for Bixby, men Samsung lovte at i løpet av året skal assistenten bli en naturlig del av alles hverdag. Det gjenstår å se, konkurrentenes assistenter begynner å bli veldig gode og blant annet Google Assistant vil komme på norsk i løpet av våren.

Samsungs digitale assistent Bixby skal ved hjelp av kameraet gi deg et estimat på næringsinnholdet i mat du peker på med kameraet.
Samsungs digitale assistent Bixby skal ved hjelp av kameraet gi deg et estimat på næringsinnholdet i mat du peker på med kameraet. (Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Richard Drew) Mer...

Galaxy S9 og S9 + vil være tilgjengelig i Norge fra og med 16. mars. Veiledende pris er satt til 8.790 kroner for Galaxy S9 og 9.790 kroner for Galaxy S9+.

Forhåndsbestilling åpnes nå og Samsung lovet under presentasjonen at eksisterende kunder skulle få gode vilkår gjennom et innbytteprogram. Dessverre er ikke dette innbytteprogrammet gjeldende i Norden, opplyser Samsung Norge.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide - SubBuffer
Gråbein tester de beste subwooferene.
03:38 Min
Publisert: