Omsetningen av elektronikk i Norge i 2017 endte på 35,1 milliarder kroner. Det er det høyeste tallet noensinne og en vekst på 6,2 prosent.

– Vi anslår dette til å være et konservativt tall, for det er fortsatt en del varekategorier og salgskanaler som ikke rapporterer til oss, sier Jan Røsholm, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Selv om omsetningen, øker er det flere varekategorier som opplever lavere volumer enn før.

– Jevnt over kan vi si at nordmenn kjøper dyrere modeller og er mer kvalitetsbevisste enn tidligere, sier Røsholm.

Mobil og nettbrett

Smarttelefoner og nettbrett er den største varekategorien innen forbrukerelektronikk. For første gang gikk denne kategorien forbi husholdningsapparater (hvitevarer) i omsetning og står når for 31 prosent av omsetningen.

Totalt kjøpte vi telefoner og nettbrett for 11,1 milliarder kroner i 2017, fordelt på 1,9 millioner enheter.

– Selv om volumet gikk litt ned økte omsetningen med 5,4 prosent. Det viser at det er betalingsvilje for toppmodeller selv om flere modeller nå koster over 10.000 kroner, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Elektronikkbransjen.

Til gjengjeld bytter vi telefon sjeldnere enn før. For bare noen år siden skiftet vi telefon årlig, mens snittet nå er i overkant av 30 måneder.

Tv i tet

Tv er fortsatt et lokomotiv for bransjen. Vi kjøpte både flere og dyrere tv-er i fjor enn tidligere år. Over halvparten av tv-ene som selges i Norge er nå over 55 tommer. De fleste ligger mellom 55 og 65 tommer, mens de aller største tv-ene står for 2,8 prosent av salget. Her er det en dobling siden i fjor.

– Større tv-er bidrar til økt omsetning, men i tillegg kjøper nesten halvparten en tv med Ultra HD oppløsning (4K). Det er dobbelt så mange som i fjor, sier Røsholm.

Totalomsetningen innen tv endte på 2,9 milliarder kroner, fordelt på 386.000 apparater.

Kamerasalget vokser igjen

Smarttelefoner med stadig bedre kamera har ført til fall i salget av kamera de siste årene. Men i 2017 vokste denne kategorien med 13 prosent.

– Smarttelefoner har ført til økt fotointeresse generelt og mange ønsker etter hvert å ta enda bedre bilder enn telefonen kan levere, sier Runar Kristiansen i Fotorådet.

Salget av store speilreflekskamera faller fortsatt, men både kompaktkamera og såkalte kompakte systemkamera vokser.

– Dette skyldes både teknologisk utvikling av disse produktene, men også at de er mer hendige enn større kamera. Kompakte systemkamera har også fått større innpass i det profesjonelle markedet, sier Kristiansen.

Kompakte systemkamera er små digitalkamera med utskiftbar elektronikk. De kan ofte tilby samme kvalitet som speilrefleks, men er mye mindre i størrelse. Veksten i slike kamera var på hele 35,7 prosent i fjor.

I tillegg ble det solgt 41.000 aktivitetskamera i 2017, omtrent det samme som i fjor.

Dab-vekst som ventet

I løpet av 2017 ble slukkingen av FM-nettet avsluttet i hele landet. Som ventet har det ført til vekst i salget av dab-radioer. Veksten i 2017 var på 35 prosent, omtrent som ventet.

– Den eneste overraskelsen her er at salget av dab-adaptere til bil har gått litt tregere enn ventet, sier Ottemo.(Vilkår)

Stor tv er fett – men sjekk dette før du kjøper
Utvalget er vesentlig bedre enn for et år siden.
01:52
Publisert: