Hvert år gjør analytikere og andre eksperter sitt beste for å spå nye produkter og trender for det kommende året. For 2018 blir denne oppgaven litt annerledes, fordi nye lover og regler gjør det lettere å forutsi hvordan våre digitale liv vil endres. Det som er vanskeligere å forutsi er detaljene.
Mobil
Lading uten plugg ventes å bli vanlig i 2018. Ettersom store aktører som Apple og Samsung nå støtter den samme standarden for såkalt trådløs lading, Qi, vil det bli mer forutsigbart for produsenter å lage møbler med ladeplater og produkter som kan lades trådløst.
Noe mange har lyst til å se i 2018 er fleksible skjermer. Det ryktes om flere produsenter som jobber med skjermer som kan brettes eller telefoner med to skjermer som kan brettes ut og settes sammen til én. Å kunne velge mellom ulik skjermstørrelse i ett produkt vil i så fall være en bransje- og adferdsendrende teknologi.
Hva Apple og Samsung ruger på i sine innerste kamre er alltid spennende. Det er lite som tyder på at duopolet dem imellom innen smarttelefoner vil bli voldsomt utfordret.
Samsung antas å være først ute, med lansering av Galaxy S9 i februar eller mars. En avduking kan komme under CES-messen i januar, men mer sannsynlig under Mobile World Congress i Barcelona i slutten av februar. En lansering helt utenom en bransjemesse er også sannsynlig.
Galaxy S9 ventes å beholde hodetelefonpluggen, fingerskanneren vil forhåpentlig flyttes fra baksiden og bli integrert i skjermen. Kameraet kan få opptak i supersaktefilm med inntil 1000 bilder per sekund og det snakkes om en 3D ansiktsskanner, slik Iphone X har.
Apple pleier å lansere nye Iphone-modeller på høsten og Iphone X er ennå ganske fersk. Det er derfor tidlig å si hva Apple vil by på i 2018, men en ny Iphone SE er blant de heteste ryktene.
VR og AR
Alle som har spilt Pokémon Go eller bruker Snapchat vet allerede hva utvidet virkelighet (augmentet reality – AR) er: Å legge digitalt innhold oppå omgivelsene. Mange har også forsøkt virtuell virkelighet (virtual reality – VR) gjennom pappbriller på mobilen eller kjøpt Playstation VR.
I 2018 vil for det første kvaliteten på disse opplevelsene øke, men i tillegg er det sjanse for at vi får se mer sosiale VR-opplevelser. Hittil har VR vært en opplevelse for én person av gangen, men mer sosiale opplevelser hvor man kan opptre i samme VR-opplevelse vil åpne opp interessen for teknologien. Det samme kan gjøres for AR, som i dag stort sett brukes på en mobilskjerm. AR-opplevelser som kan deles av flere brukere vil bli gjort mulig av kraftigere smarttelefoner og stadig raskere nettverk.
Det ventes også at AR-briller skal få en renessanse. Google Glass var en stor hype for noen år siden, men ble aldri bredt tilgjengelig. Også her gjør teknologiske fremskritt det mulig å lage bedre og billigere produkter enn tidligere.
Kunstig intelligens
Kunstig intelligens styrer allerede i dag mange av nettjenestene vi bruker. I 2018 vil vi møte maskinlæring og kunstig intelligens på enda flere områder.
Banker vil introdusere robotbaserte rådgivningstjenester. Kunstig intelligens vil også brukes til å tilpasse hvilket innhold vi blir vist i nettbutikker, i sosiale medier og i musikk- og filmtjenester.
Selvkjørende kjøretøy er også en viktig del av kunstig intelligens. 1. januar 2018 trer Lov om utprøving av selvkjørende kjøretøy i kraft i Norge. Ruter har sagt det vil teste ut selvkjørende nullutslippsbusser i Oslo neste år og flere andre prosjekter vil også være å se på veiene i flere byer.
Digitale assistenter som Alexa og Google Assistant har fått fotfeste i store, hovedsakelig engelskspråklige land i 2017. Å snakke til elektronikken vår og få muntlige svar vil bli enda mer utbredt i 2018, forhåpentlig vil vi også se de første norskspråklige assistentene i løpet av året.
Hyperloop
De første prosjektene med det vakuumbaserte transportsystemet Hyperloop, med teoretiske hastigheter over 1.300 kilometer i timen skal starte opp i 2018. De første kommersielle rutene skal bygges i Dubai og ventes åpnet i 2020.
Ved Sintef jobber de med å se hvordan Hyperloop-teknologien kan brukes til varetransport, for eksempel eksport av fersk laks.
Nytt Oklahoma
To nye lover, GDPR og PSD2, vil påvirke oss sterkt i 2018. GDPR gir oss sterkere kontroll over eget personvern i en digitalisert verden, mens det nye betalingsdirektivet PSD2 vil åpne for nye måter å betale på og digitalisere måten vi forvalter privatøkonomien vår på.
Den 16. september i 1893 gikk startskuddet for «The Land Run» hvor 100.000 nybyggere løp og red om kapp for å sikre seg gratis land i Oklahoma. Innføringen av PSD2 i 2018 er en digital versjon av det samme. Da åpnes betalingsmarkedet i Europa for andre aktører enn banker. Kappløpet om å bli den ledende aktøren for å sende penger mellom privatpersoner, betale regninger og handle blir kaotisk og vi vil få tilbud om å la Apple, Samsung, Alibaba, WeChat og mange andre overføre penger for oss. Regninger kan like gjerne betales i meldingsappen på telefonen som i nettbanken.
Når vi ser tilbake på 2018 om et års tid, vil det helt sikkert bli snakket om året da pengeflyten for alvor ble digitalisert.(Vilkår)