– Det skal alltid være mulig for forbrukeren å forstå hva man faktisk går med på når man laster ned en app. Det er gledelig at Tinder har bestemt seg for å gjøre vilkårene sine kortere og klarere. Forbrukerne kan nå enklere sette seg inn i hva de aksepterer når de tar i bruk appen, sier forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth.

Også Forbrukerrådet har reagert på sjekkeappens vilkår. Som følge av en klage fra rådet krevde Forbrukerombudet i fjor sommer at Tinder gjorde en rekke endringer i app-vilkårene sine.

Hatt to møter med Tinder

Nestleder Bente Øverli (51) i Forbrukerombudet bekreftet for DN tidligere i mars at ombudet har hatt flere møter med Tinder i anledning klagen fra Forbrukerrådet.

– Vi har hatt to møter med Tinder. Det siste møtet ble avholdt i november. Det har også vært dialog mellom oss og Tinder per telefon og via mail/brev før og etter møtene, skrev Øverli i en epost.

– Hvilke punkter i tjenestens brukervilkår er det viktigst å få endret?

– Noe av det viktigste i arbeidet vårt med brukervilkårene har vært at forbrukeren lettere skal kunne forstå hva vilkårene faktisk betyr, samtidig som vilkårene er i samsvar med norsk og europeisk forbrukerlovgivning.

Evig rett til innholdet

Blant punktene i brukervilkårene som rådet særlig reagerte på, var en paragraf som krever at brukeren automatisk gir Tinder og assosierte selskaper en ugjenkallelig og evig rett til å benytte alt innhold som brukeren laster opp i appen.

Ombudet konkluderte blant annet med flere brudd på markedsføringsloven, og at Tinder sine vilkår var uklare og vanskelig for forbrukeren å forstå. Vilkårene var også lange med et teknisk og juridisk språk som gjorde det vanskelig for forbrukerne å sette seg inn i hva de faktisk aksepterte ved å ta appen i bruk.

-Grelleste eksempelet

Da Forbrukerombudets Finn Myrstad sendte inn klagen på Tinder for et år siden, var han veldig klar overfor DN:

– Tinders vilkår er hittil det grelleste eksempelet på hva forbrukerne i den digitale verden må forholde seg til.

Les klagen her.

Et annet prinsipielt viktig punkt er hvor eventuelle rettstvister skal avgjøres. Dagens vilkår krever at man aksepterer at eventuelle saker skal bringes for domstolen i Dallas County i Texas, etter Texas’ lover.

– Tinder har gått i dialog, og gjort store endringer i vilkårene og appen. Jeg er ganske sikker på at det skyldes trykk fra Norge. Men jeg tror endringene gjelder alle brukere i hele verden, sa Finn Myrstad til DN tidligere i mars.

Ifølge Forbrukerombudet har europeiske forbrukermyndigheter nå bedt de sosiale mediene Facebook, Twitter og Google+ om å endre avtalevilkår slik at de følger europeisk lov. Selskapene får også beskjed om å gjøre mer for å beskytte forbrukere mot svindel. 

Her er endringene i Tinders brukervilkår:

Norske forbrukere får norske vilkår.

Vilkårene er gjort enklere og kortere.

Oppsummering av vilkårene i kortform presenteres før avtale inngås.

Norske- og europeiske forbrukervernregler gjelder.

Brukere i EU/EØS skal ha rett til å løse tvister med Tinder i det landet de bor i.

Klargjøring av Tinders rett til brukerskapt innhold. Tinder har blant annet ikke anledning til å benytte bilder til markedsføring uten samtykke.

Brukerne blir varslet ved materielle endringer i vilkårene og tjenesten som har betydning for brukernes rettigheter og forpliktelser. En oppsummering vil vise eventuelle endringer som er foretatt.

Brukerskapt innhold vil bli slettet når konto sies opp.

Klargjøring av hva som kan føre til at Tinder kan si opp avtalen med brukeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik ser det ut på Gardermoen når bagasjehåndteringen blir robotifisert
På nye OSL får bagasjen eget hotell som skal håndtere opp til 230 000 bagger i uken.
01:25 Min
Publisert: