For mens vi nylig feiret ettårsdagen for innføringen av nytt personvernregelverk i Europa, fortsetter teknologigigantene å lure oss til å dele mest mulig om oss selv.

Bare for å ha det sagt; mye er blitt bedre med nytt regelverk. Personvern er høyt på agendaen, kravene til behandling og innsamling av data er skjerpet og bøtenivået er satt avskrekkende høyt.

Men selv om lovgivningen fastslår at personvernet skal være ivaretatt og påslått i de digitale tjenestene vi benytter, lurer selskapene oss til å «godta» omfattende innsamling av våre data gjennom utspekulert design, forvirrende løsninger og «alt eller ingenting-valg».

Da personvernvarslene dukket opp på skjermen for ett års tid siden, trykket de fleste av oss «OK» uten større bekymringer. I tillegg blir viktig informasjon gjemt bort i omfattende og detaljerte brukervilkår, som de færreste av oss leser, og enda færre forstår.

Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet
Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet (Foto: Forbrukerrådet)

For det er på ingen måte gitt at vi ønsker å dele inngående kunnskap om hva vi liker, hvem våre venner er, politiske ståsted, seksuell orientering og ikke minst hvor vi befinner oss til enhver tid, selv om vi tilsynelatende har gitt et aktivt samtykke.

Datainnsamlingen utfordrer ikke bare vår grunnleggende rett til privatliv, men brukes til å nå oss når vi er på vårt mest mottagelige og sårbare – om det er når vi er triste, syke eller sultne. Informasjonen blir knadd og solgt for å målrette reklame, ekskludere oss fra tilbud – eller forme vår virkelighetsoppfatning og politiske ståsted.

Forbrukerrådet og syv andre forbrukerorganisasjoner klaget i høst inn Google for omfattende sporing fra oss brukerne uten reelt samtykke, som vi «frivillig» hadde skrudd på gjennom en forvirrende prosess. Saken ligger fortsatt til behandling hos de europeiske datatilsynene, og vi venter i spenning på utfallet.

Gode intensjoner og nye paragrafer har liten verdi dersom selskapene kan manipulere oss til å godta nesten hva som helst. Derfor er det essensielt at regjeringen sikrer et fortsatt potent datatilsyn og at regelverket etterleves og håndheves i Norge og på EU-nivå.

For vi skal selv bestemme hva vi vil dele, med hvem – og ikke minst hvordan informasjonen om oss blir brukt. Dessverre er ikke en selvfølge i en verden hvor Facebook og Google i altfor stor grad har fått satt sine egne spilleregler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.