Nominasjonskomiteen i Telenor foreslår store endringer i styret i selskapet, viser en melding fra selskapet onsdag ettermiddag. 

Komiteen foreslår at følgende medlemmer går ut av styret: 

  • Siri Beate Hatlen
  • Ashok Vaswani
  • Regi Aalstad
  • Dag Opedal

Komiteen foreslår at disse velges inn:

  • Grethe Viksaas
  • Jørgen Kildahl

I tillegg har nominasjonskomiteen mål om å foreslå ytterligere ett medlem til styret i løpet av høsten 2017

Nominasjonskomiteen foreslår dermed at styret på permanent basis reduseres fra dagens 11 medlemmer til 10 medlemmer. 

Styremedlemmene velges av Bedriftsforsamlingen. Bedriftsforsamlingen møtes 10. mai 2017, etter at Generalforsamlingen er avholdt, og vil da ta stilling til de foreslåtte kandidatene.

Ba toppsjefen om å gå

Det stormet rundt Telenor i fjor. En strid mellom styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke kom til overflaten mot slutten av året.

DN var først ute i desember i fjor med nyheten om at Wærsted skal ha bedt Brekke om å gå av. Konflikten startet etter sommeren i fjor og skal ha handlet om såkalte «compliance»-saker knyttet til samfunnsansvar fra Brekkes fortid i Telenor.

Saken endte med at Telenor-styret i desember voterte og slo fast at det fortsatt hadde tillit til Brekke.

«Kompetanse og sammensetning»

Nominasjonskomiteens leder Anders Skjævestad sier til DN at forslagene til endringer i styret blant annet blir gjort for å sikre en god dynamikk. 

– Bakgrunnen er at vi har gjort en vurdering av både kompetanse og sammensetning. Styret er en gruppe mennesker som jobber tett sammen og derfor er det viktig at vi har god gruppedynamikk og vi tror de endringene vil styrke den. Vi har også gått ned med ett styremedlem av den grunn, sier Skjævestad

Har noen kommet til komiteen med forslag om endringene eller er det dere som på eget initiativ foreslår dette?

- Vi har et selvstendig ansvar for å gjøre den vurderingen. Men vi er også proaktive. Vi snakker med aksjonærer, med styret selv og med administrasjonen i selskapet og ber om synspunkter og innspill. Men det er vi som nominasjonskomité som står for anbefalingen og det er vårt fulle og hele ansvar, sier Skjævestad. 

- Er det noen som har kommet til komiteen med konkrete forslag eller på eget initiativ har bedt om å bli byttet ut?

- Vi pleier aldri å kommentere på hverken forslag eller årsaker. Det ønsker jeg ikke.

- Lå det i kortene etter turbulensen i høst at det kom utskiftninger i styret?

- Det er ikke årsaken til at vi gjør skifter. Men vi har tatt med oss alt vi har erfart inn i vurderingen. Det er en del av totaliteten, men vi har ikke gjort skifter i styret på grunn av det som det ble skrevet om i avisene i høst, sier Skjævestad. 

- Kan du si om noen av medlemmene selv har bedt om å få forlate styret?

- Jeg har ikke lyst til å kommentere det spørsmålet, sier Skjævestad. 

«En meget grundig prosess»

Siri Beate Hatlen, som er blant de fire medlemmene som er foreslått byttet ut av styret, skriver i en SMS til DN at nominasjonskomiteen «har gjennomført en meget grundig prosess og jeg har tillit til at de har landet på en samlet løsning som er til det beste for Telenor». 

Siri Beate Hatlen. 
Siri Beate Hatlen.  (Foto: Fredrik Bjerknes)

På spørsmål om hun selv hadde ønske om å gå ut av styret, svarer Hatlen: 

«Jeg har ingen ytterligere kommentarer». 

Regi Aalstad ønsker ikke å kommentere saken. DN har ikke lykkes med å oppnå kontakt med de to andre styremedlemmene som er foreslått byttet ut. 

Begge de to kandidatene som er foreslått valgt inn i styret har lang fartstid fra næringslivet. Grethe Viksaas har bakgrunn som administrerende direktør for it-selskapet Basefarm, som hun selv etablerte. Hun har også vært toppsjef i selskapene SOL Systems og Infostream.

Jørgen Kildahl har tidligere vært konserndirektør i både Statkraft og i den tyske energigiganten Eon. Han har tidligere også arbeidet for pr-byrået Geelmuyden.Kiese.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Læreren som henter skoletrøtte hjemme
Øivind Bache (66) slet selv med skolegangen. Som bilfaglærer har han selv kjørt hjem til studentene for å hente elever som står i fare for å droppe ut tilbake til skolebenken. 13 av 14 elever fullførte fagbrevet.
03:25
Publisert: