Det norske Datatilsynet har nylig send et brev til Facebooks europeiske hovedkvarter på vegne av alle de offentlige nordiske personvernetatene. Brevet inneholder en rekke spørsmål hvor det kreves en konkret redegjørelse for hvordan Facebook bruker alle de sensitive opplysningene de har om sine medlemmer.

- Vi har over lengre tid hatt god dialog med Facebooks hovedkontor. Til tross for at Facebook kontinuerlig jobber med å forbedre informasjonen til sine medlemmer, er det uklart hvilke personopplysninger Facebook samler inn og hvordan disse brukes og videreformidles, sier Datatilsynets direktør, Bjørn Erik Thon i en melding på Datatilsynets hjemmesider.

At Facebook vet mye om oss er det ingen tvil om. Men hvordan de behandler informasjonen og hvem de deler den med er mer uklart. Et viktig poeng for Datatilsynet er hva som skjer med informasjon om personer som ikke er registrert på Facebook, men som likevel får sine e-postadresser og annen informasjon registrert der gjennom funksjoner for å lete opp nye kontakter.

De legger også vekt på at det er uklart i hvor stor grad visse spill og applikasjoner som finnes i Facebook kan overstyre brukerens egne personverninnstillinger. Populære spill som Farmworld er kjent for å lagre mye informasjon om brukerne og selge den videre.

Les også: - App-overvåkning er ulovlig

Datatilsynet har gitt Facebook en frist til å svare innen utgangen av august.

Det er ikke første gang Bjørn Erik Thon tar opp kampen med giganter. I januar 2009 fjernet Apple kopisperren fra åtte millioner sanger i Itunes etter et initiativ startet av Thon, som da var Forbrukerombud.

Les også: Apple fjerner kopisperren (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.