Grete Sønstebys øyne lyser opp når hun snakker om Kristian Birkeland.

Birkeland, en av Norges mest legendariske fysikere, grunnla Norsk Hydro sammen med fysiker Sam Eyde i 1905. Ved hjelp av en elektrisk lysbue laget de nitrogenmonoksid til gjødsel, men metoden ble etter få år skrinlagt fordi den var for energikrevende.

Nå, over 100 år senere på en gård på Svene utenfor Kongsberg, lager lysbuen nok en gang gjødsel.

– Han er misforstått, sier Sønsteby om Birkeland, som er en av de nominerte til årets kvinnelige gründer for sitt gjødselselskap N2 Applied.

Grete Sønsteby har som mål å ta veksten på 1,5 prosent av gjødselmarkedet med teknologi som Norsk Hydro la på hyllen for snart 100 år siden.
Grete Sønsteby har som mål å ta veksten på 1,5 prosent av gjødselmarkedet med teknologi som Norsk Hydro la på hyllen for snart 100 år siden. (Foto: Gorm K. Gaare)

Århundrets sjekkereplikk

I en gammel rødmalt låve står en stor maskin, en såkalt plasmareaktor, og sender gammel husdyrmøkk rundt i meterlange rør. Her blandes møkka med nitrogenmonoksid og blir til brun, flytende, herlig gjødsel. Maskinen, den heter Kristian.

Det er 150 år siden Kristian Birkeland ble født. Lite visste han nok om at hans lysbue skulle lage både gjødsel og kjærlighet. Sønsteby driver firmaet sammen med samboeren og kjæresten Rune Ingels (60), som har 30 års erfaring fra Yara og tidligere Norsk Hydro.

Rune Ingels.
Rune Ingels. (Foto: Gorm K. Gaare)

Da Ingels jobbet på Yaras kontorer i Libya var han innom nettdatingsiden sukker.no. Blant russiske menn og mye annet, fantes også en 14.-generasjons odelsjente fra Buskerud. Ingels fyrte av en åpningsreplikk de fleste andre trolig ikke ville falt pladask for:

«Tror du Birkelands lysbueprosess har noen fremtid?»

Men replikken satt som et skudd, og nå skal Sønsteby og Ingels ta gjødselmarkedet med storm med Birkelands 100 år gamle lysbue.

Bonden får lage selv

– Vi kan ikke fortsette å produsere mat som vi gjør i dag, sier Sønsteby.

I dag må bønder stort sett kjøpe store mengder kunstgjødsel som blir produsert ved å bruke fossile gasser. Fremstillingen av kunstgjødsel er ikke bærekraftig ettersom det krever fossil energi.

– Dette er en maskin som setter bonden i stand til å produsere sin egen nitrogengjødsel på gården, sier Sønsteby.

Plasmareaktorene skal leies ut og installeres der bøndene driver, det være seg i Danmark, Sør-Afrika eller Nederland.

Ifølge Sønsteby vil det gjøre bøndene mindre avhengig av kunstgjødsel, i tillegg til at det skal være billigere enn kunstgjødsel. Samtidig skal det få bukt med alle gassene som siver ut av husdyrmøkk. Når en ku har spist en kilo gress, går ti prosent av nitrogenet kua har fått i seg, i kjøtt og melk. 30 prosent går i luften, ti prosent i vannet og én-to prosent blir gjort om til dinitrogenoksid – populært kalt lystgass. I tillegg til å være veldig effektiv på fødestuen er lystgass også en klimagass som er 300 ganger så kraftig som karbondioksid – med andre ord en anselig bidragsyter til global oppvarming.

Ved å lagre møkka, tilsette nitrogen i den og gjøre den om til gjødsel, vil N2 Applied kutte mye av miljøutslippene fra husdyr, samtidig som de får organisk gjødsel som ifølge Sønsteby kan bli billigere enn kunstgjødsel. I tillegg skal det gjøre gårdene luktfrie.

– Jeg tror dette kommer til å ta over. Tenk hvis du kunne tilsatt nitrogen til fiskeavfall eller kloakkslam. Da kunne du mate hele Europa, sier hun.

12 centimeter med suksess

Det surkler litt i rørene når møkka spinner rundt. Selv om reaktoren er nokså stor, er ikke nøkkelen til suksess større enn 12 centimeter. Inne i en liten del av røret ligger Birkelands lysbue som er veldig avansert, men som ganske enkelt egentlig bare spalter og rekombinerer luft til nitrogenmonoksid.

Her foregår magien. Inne i dette røret fungerer Birkelands 100 år gamle lysbueteknologi. Alle gode oppfinnelser trenger gaffatape.
Her foregår magien. Inne i dette røret fungerer Birkelands 100 år gamle lysbueteknologi. Alle gode oppfinnelser trenger gaffatape. (Foto: Gorm K. Gaare)

Det som finnes inne i røret er veldig hemmelig, og blir patentert fortløpende.

– Alle har trodd at dette var umulig, sier Rune Ingels, som i en årrekke var forskningsleder i Yara.

Han er hjernen bak maskinen, mens Sønsteby, som blant annet har vært administrerende direktør i Alf Bjørseths Scatec, er entreprenør helt ut i fingertuppene og holder orden på økonomien.

Så langt har selskapet hentet inn 22 millioner kroner fra ulike investorer. I år er planen å hente inn ytterligere 20–25 millioner kroner i det norske egenkapitalmarkedet.

Skal matche Yara på pris

N2 Applied planlegger å ha ordre på 25 plasmareaktorer i 2018. Den Sønsteby og Ingels har stående utenfor Kongsberg er en testreaktor og koster mellom 500.000 og én million kroner.

– Har en afrikansk bonde råd til det?

– Nei, en enkelt bonde har som regel ikke det. Da blir man nødt til å gå sammen som en landsby. Hvis ikke har de aller største bøndene som regel råd til det, og det er jo en kapitalinvestering man får igjen for. Bondens største kostnad i dag er å kjøpe gjødsel, sier Sønsteby.

Sønsteby og Ingels har allerede en av disse plasmareaktorene plassert hos en grisebonde i Danmark som når våronna starter i vår skal gjøre om noe av møkka fra 95.000 griser til gjødsel. Luktfritt.
Sønsteby og Ingels har allerede en av disse plasmareaktorene plassert hos en grisebonde i Danmark som når våronna starter i vår skal gjøre om noe av møkka fra 95.000 griser til gjødsel. Luktfritt. (Foto: Gorm K. Gaare)

Ambisjonene er ikke små. Selskapets målsetning er å ta veksten i markedet som er på 1,5 prosent av det globale gjødselmarkedet.

Til sammenligning har Yara, verdens største gjødselprodusent, seks prosent av markedet. Yara fikk et resultat før skatt på 4,8 milliarder kroner i 2017.

– Klarer vi å ta veksten har vi gjort en fenomenal jobb. Og vi har da lykkes med å frikoble verdens matproduksjon fra det fossile kretsløpet, sier Sønsteby.

– Mange kvinner velger tradisjonelt

Sønsteby er nominert til årets kvinnelige gründer av Innovasjon Norge sammen med to andre gründere.

Tall fra Investinor viser at kun én prosent av norske teknologigründere i dag er kvinner.

– Kvinner i Norge er lavt representert på eiersiden, oppstartssiden og ledelsessiden i teknologibransjer. Det er ingen årsak til hvorfor kvinner ikke skal være like gode som menn når det gjelder å få frem teknologiske vekstselskaper, sier administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.

– Hvorfor er kvinner så lavt representert?

– Jeg tror det henger litt sammen med at det er få kvinnelige toppsjefer, få kvinnelige investorer, få kvinnelige gründere og få kvinnelig teknologer i Norge. Men det en høyere andel kvinner enn menn som tar høyere utdannelse, så det mangler ikke på at de ikke har kvalifikasjoner og de har akkurat samme tilgang på de samme ordningene fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge, sier Traaseth. (Vilkår)

Skal få møkk til å lukte sjokolade
I tillegg vil kandidaten til årets kvinnelige gründer redusere klimautslippene fra landbruket.
01:35
Publisert: