En fransk kommisjon har på vegne av regjeringen lagt frem et forslag om å legge på inntil fire prosent i «kulturskatt» på smarttelefoner, nettbrett, pc-er, spillkonsoller og annet utstyr med internettilkobling.

Pengene skal øremerkes produksjon av fransk kultur, skriver Financial Times.

Kulturminister Aurélie Filippetti sier det er bare rimelig at elektronikkprodusentene bidrar til kulturlivets inntekter, ettersom produsentene selv tjener penger på å lage dingser som brukes til å spre og vise kultur, ofte uten at opphavspersonene har kontroll på spredningen.

- Elektronikkprodusentene bidrar kanskje ikke direkte til misbruk av innhold, men de tjener penger på at fransk kultur spres på internett, sier Filipetti.

«L'exception culturelle»
Frankrike er veldig opptatte av å bevare franskspråklig kultur. Den 500 sider lange rapporten inneholder totalt 80 konkrete forslag til hvordan man kan opprettholde den særfranske kulturproduksjonen. Hvert år samler franske myndigheter inn 200 millioner euro til dette formålet.

En skatt på én prosent vil bidra med ytterligere 86 millioner euro, ifølge rapporten. For kjøperne betyr en skatt på én prosent at prisen på toppmobiler som Samsung Galaxy S4, HTC One og Sony Xperia Z går opp med omtrent 50 kroner.

Les også:
Luftskip kan gi Afrika internett
Aner ikke hvem 90 prosent av kundene er
Steg 25 prosent på null resultat
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.