Netcom har for lengst vist frem planene hvordan store deler av Norge skal dekkes med lynraskt 4G-nett, også kalt LTE. Dette kan gi fiber-hastigheter på mobilt bredbånd, og ifølge Netcom kunne utrullingen skje raskt over store områder.

Det var bare en hake - myndighetene måtte dele ut de gamle frekvensene som ble frigjort da det analoge tv-nettet ble slukket.

Disse frekvensene er lave, og gir bedre rekkevidde enn andre mobilfrekvenser. De er svært viktige for at Norges mobilbrukere skal kunne surfe raskt, uansett hvor de befinner seg. De kan derfor gjøre det lønnsomt å bygge ut superfart i områder som i dag har sneglefart på det mobile bredbåndet.

Tre år forsinket
Prosessen har tatt lang tid - og det er uklart når Samferdselsdepartementet er klare til å presentere sin plan. Denne uken er det tre år siden prosessen startet, noe Netcom kaller "et sørgelig jubileum". De viser til pressemeldingen fra regjeringen, som erklærte at “Regjeringa legg til rette for betre mobilt breiband”.

- Styresmaktene legg opp til å tildele frekvensane ved ein auksjon i løpet av 2010, het det i meldingen som ble sendt ut i september 2009.

Netcom mener de siste signalene fra Samferdselsdepartementet tyder på at auksjonen vil skje i 2013, altså tre år etter planen. Norge vil da være blant de siste landene som deler ut slike frekvenser. Svenskene ligger langt foran oss.

- En gang var det en regjerings mål at Norge fortsatt skulle ligge helt i front når det gjelder kvalitet og evne til å ta i bruk nye teletjenester, slik formålet med EKOM-loven også uttrykker. Har denne regjeringen glemt dette, eller er det andre mål som nå gjelder? spør Netcom.

Under behandling
DN.no var i kontakt med Samferdselsdepartementet i august, for å høre hvordan prosessen gikk.

- Budskapet fra oss er under behandling, og ikke avklart, sa Jarl Fjerdingby i Samferdselsdepartementet da.

Han understreket at målsettingen til regjeringen og departementene er å få dette raskest mulig ut på auksjon, men han innrømmet at det har tatt mer tid enn ventet. Han viste også til at det vil ta noen måneder å få gjennomført auksjonen etter at Samferdselsdepartementet har presenterer auksjonsreglene.

- Det har tatt lang tid, men det er komplisert sak, sa han.

Les også:

Klager på 4G-byråkrati

Knallhard kamp om norsk supernett (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.