- Den er litt besnærende - slank og lett, sier pc-kjøper Olav Kåre Jacobsen og holder opp en såkalt ”ultrabook” fra Samsung i Elkjøp- butikken på Ullevål.

Ultrabok-klassen er brikkegiganten Intels forsøk på å gjøre pc-er mer sexy – mer som Apples Macbook Air. Ultrabøkene kom på markedet rundt årsskiftet, og skiller seg fra mange andre pc-er ved at de er tynne, lette, raskere i oppstart og har bedre batterilevetid. Mange veier rundt 1,3 kilo, og de ser riktig lekre ut ved siden av vanlige pc-er på rundt 3 kilo.



 

Men ultrabøkene Jacobsen ser på koster rundt 7.000 kroner, og på neste rad står det pc-er med råere prosessorkraft til omtrent halvparten av prisen. Det koster å være liten og nett, men det er tydelig at flere nordmenn nå lar seg lokke til å bla opp litt ekstra for en snerten liten pc. For både Elkjøp og Expert forteller at snittprisen på bærbar pc går tydelig opp nå i høst, takket være disse ultrabøkene.

Sluttet å selge billig-pc
Ultrabok-pc-ene ser dermed ut til å ha brutt en svært lang trend med kraftig prisfall på bærbare pc-er. En bærbar pc med grei ytelse kostet 15.000 kroner for ti-elleve år siden, men kan nå kjøpes til en fjerdedel av dette. I mange år har bare Apple klart å friste ordentlig med dyrere maskiner.

- Vi andre har solgt pc-er for ”ikkeno”, sier Arve Uggedal, salgssjef i Samsung Electronic i Norden.

Han forteller at Samsung nå har kuttet ut de billigste pc-gruppene, men likevel omsetter for mer, på grunn av mer eksklusive og lettere modeller. Og han er overbevist om at ultrabøkene viser veien til fremtiden.

- Om et par år snakker vi ikke lenger om ”ultrabook”. Da har vi etablert en ny standard for pc-er der det ikke selges noe over to kilo lenger, sier han.



Dyrere - inntil videre
Pc-kjøperen Jacobsen er i hvert fall fristet.

- Jeg ønsker å få en pc som er lett og reisevenlig og er villig til å betale litt ekstra. Du får det du betaler for, sier han.

Han er også opptatt av god skjerm, mye minne og lagringsplass. Og med ultrabooks koster dette litt, men ikke all verdens.

De rimeligste modellene får du fra rundt 5.000 kroner, mens Samsung har en serie til omtrent det dobbelte. Dette er en prisklasse Apple har dominert.

- Vi er kanskje de eneste ved siden av Apple som klarer å få brukerne til å ta frem et par tusenlapper ekstra for design, mener Uggedal i Samsung, som vel å merke ikke er alene om å tilby ultrabøker til over 10.000.  

Dyreste mobil - billigste pc
Uggedal påpeker et noe merkelig fenomen. For mens snittprisen på en pc og en mobil nå har blitt nesten lik, er det stor forskjell på måten folk velger. Når nordmenn kjøper mobil velger de nesten bare det beste og dyreste. Det er Apples Iphone og Samsungs Galaxy SIII som dominerer, modeller som typisk koster nærmere 5.000 kroner uten binding. Men når nordmenn kjøper pc velger likevel svært mange de billigste alternativene. Det er modellene til 2990 kroner og 3990 kroner som dominerer salgsstatistikkene.

Dette er i ferd med å endre seg, og nå selger tynne og veldesignede produkter stadig bedre, mener Lars Tendal, administrerende direktør i Expert Norge.

- Vi ser også trenden på tv-er. Design har blitt mye viktigere, og mange av disse tv-ene har blitt et møbel man kan ha i stua uten å skjemmes. Det er det mange som vektlegger og er villige til å betale for, sier han.

Les også: Mor, far, tenåringen og treåringen har hvert sitt nettbrett

 

Lettere og raskere
Billige pc-er blir solgt for så lite som 2500 kroner, men de veier typisk over tre kilo, og de er svært trege i oppstart i forhold til de nye ultrabok-maskinene, som bruker såkalte SSD-disker til å få rask oppstart, og oppvåkning fra dvalemodus på et par sekunder.

- Det gir en følelse av å være på øyeblikkelig, sier Verner Hølleland, Norgessjef for print og pc i HP.

Prisen er en del høyere, men dette skyldes delvis at de lynraske SSD-diskene er dyrere enn tradisjonelle harddisker. Men Hølleland påpeker at SSD-teknologien er i utvikling, og i ferd med å bli billigere. Allerede får man ultrabooks til rundt 5.000 kroner, og sjansene er gode for at snittprisen på pc igjen kan komme til å falle når mange nok har skiftet til ultrabøker.

 

Lavere enn ventet
Intel har altså klart å heve snittprisen på pc i Norge, men salget har likevel ikke vært så stort som man håpet. Hølleland påpeker at Intel i 2011 spådde at 40 prosent av salget til forbrukere ville bli ultrabøker allerede ved utgangen av 2012, men HPs estimerer at andelen i Norge på den tiden vil ligge på rundt 15 prosent for ultrabok og "Sleekbook", som er tilsvarende maskiner basert på brikker fra Intels konkurrent, AMD.

Dette inkluderer vel å merke også salg til bedrifter og det offentlige, som ifølge Hølleland er langt mer tilbakeholdende på dette feltet, men analyseselskapet IDC har hele tiden vært skeptiske til Intels ambisjonsnivå.

- IDC’s prognose, som HP forholder seg til, er at 25 prosent av det totale markedet for bærbar pc vil være UltraBook innen 2015, sier Hølleland.

IDC-analytiker Anders Elbak mener salget er noe lavere enn ventet fordi prisene er høyere enn Intel håpet.

– Mange av pc-ene ligger fremdeles over 1000 dollar. Dessuten har nok produsentene holdt litt tilbake på nye modeller i påvente av Windows 8-lanseringen, sier han.

Microsoft skal lansere sitt nye operativsystem 26. oktober, og da ventes det et stort slip av nye pc-er og nettbrett.

Les test av ultrabøker: Tynne, lette og fulle av muskler

Les også: Mor, far, tenåringen og treåringen har hvert sitt nettbrett (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.