- I november og desember doblet våre innmeldinger seg fra normalen, og det kommer stadig flere som vil bli medlemmer hos oss, sier daglig leder i IT-forbundet Mona Hermansen til DN.no.

Hermansens forbund ligger under YS, som ikke er den eneste av landets største lønnstakerorganisasjoner som merker endringer. Folk strømmer til alle fagforeningene for å få hjelp.

- Finanskrisen har ført til at flere arbeidstakere organiserer seg. Ferske tall fra halvparten av våre forbund viser en medlemsvekst på cirka 1.800 nye medlemmer siden i høst. Spesielt mange ansatte i finans- og IT-sektoren har meldt seg inn i YS, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til DN.no.

Nedgangskonjunkturene som får bedrifter til å kutte i staben, gjør at mange føler uro.  

- Mange av våre nye medlemmer frykter nedbemanning på sin arbeidsplass og melder seg blant annet inn fordi de har behov for juridisk bistand, sier Kvalheim.

Måtte ha flere jurister
Tekna er den største foreningene under Akademikerne og flesteparten av deres 51.000 medlemmer er ansatt i privat virksomhet.

Vi merket en oppgang i innmeldelser på slutten 2008. Vi har generelt sett hatt god medlemsvekst, men da finanskrisen begynte å synke inn så vi en økning, sier generalsekretær Kåre Rygg Johnsen.

Vanligvis får Tekna årlig 2.000 nye medlemmer, men ifjor steg antallet til 2.500.

- Dette er en bra vekst tatt i betraktning at vi har 51.000 medlemmer, sier Rygg Johnsen.

Arbeidsledigheten blant Teknas medlemmer har aldri vært over én prosent. Den er fortsatt på samme nivå, men det er likevel flere som søker bistand fra foreningens juridiske avdeling nå enn før.

- Vi har økt kapasiteten på juridisk kontor, belastningen er veldig stor for tiden. Vårt inntrykk er at mange spør om rettighetene sine i tilfelle det skulle bli nedskjæringer, permitteringer eller nedleggelse. Det er også flere som vil ha råd om jobbskifte, sier generalsekretæren.

- Flere vil organisere seg
LO er landets største lønnstakerorganisasjon og har hatt en jevn medlemsutvikling fra 2005 til i dag. LO-nestleder Geir Mosti er overrasket over den stadige veksten.

- Jeg har aldri opplevd så stor vekst i oppgangsopptider, sier han.

Ved årsskiftet var medlemstallet i LO oppe i 865.392. I fjor fikk organisasjonen 20.954, og 4.500 av disse kom i årets siste kvartal.

Mosti vil ikke knytte veksten direkte til det som skjer i økonomien, men er ikke i tvil om at finanskrisen vil ha betydning for fremtidig vekst.

- Ja, absolutt. Flere vil organisere seg for å søke hjelp og råd. Vi har 40.000 tillitsvalgte i våre 21 forbund og henvendelsene til dem har økt dramatisk. Jeg regner med at det vil fortsette.

Mosti forteller at det er 850.000 norske arbeidstakere som fortsatt ikke er organisert i Norge.

Henvendelsene til LO-forbundene dreier seg i størst grad om permitteringer, oppsigelser eller usaklige oppsigelser.

- Vi vil se effekten av finanskrisen
Ingeniørforeningen Nito har hatt en økning fra 50.000 til 62.000 medlemmer de siste fem årene.

Nito-leder Marit Stykket sier at økningen først og fremst skyldes aktiv verving. Hun regner med å se effekten av finanskrisen etter hvert.

- Det er nå fremover vi vil se om det blir en ytterligere økning på grunn de dårligere tidene.





Har eget ressursteam
Som LOs Geir Mosti ser også Stykket at henvendelsene fra medlemmene har blitt mange flere den senere tiden.

- Vi har laget et eget ressursteam som reiser til arbeidsplasser for å hjelpe medlemmene best mulig. Dette gjør vi på grunn av det som har skjedd i kjølvannet av finanskrisen.

Hun sier forespørslene stor sett gjelder permittering og nedbemanning. Det kommer også mange bekymringsmeldinger fra folk som frykter at de vil miste jobben.

- Vi har nesten ikke hatt den type henvendelser siden 2003. Vår arbeidslivsavdeling har merket stor endring i pågangen siden slutten av 2008.

IT-forbundet merker også langt større pågang av folk som trenger råd.

- Jeg ser at flere av de som meldte seg inn på slutten av året ifjor ber oss om hjelp nå. Dette er ansatte som har meldt seg inn fordi de mistenkte at bedriftene vil nedbemanne, sier Mona Hermansen.

Få oppsigelser hos Unio-medlemmer
Anders Folkestad er leder for Unio som organiserer 270.000 medlemmer i ti forbund. Lærere, helsepersonell, forskere og politiet er blant medlemmene. Totalt hadde Unio en medlemsvekst på omtrent fire prosent i 2008.

- Veksten i 2008 er helt klart større enn i 2007, sier Folkestad til DN.no.

Han forklarer veksten med at det først og fremst er flere som har organisert seg etter streiken i kommunal sektor ifjor. Han tror ikke finanskrisen har hatt stor innvirkning, men ser ikke bort fra at alt fokuset den får har ført til flere innmeldinger fordi folk ser det som en trygghet.

- Det er dessverre slik at det må en krise til før en del arbeidstakere får øynene opp for hvor viktig det er å være medlem av en fagforening, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

Hermansen svarer på dine spørsmål i nettmøte tirsdag 17. februar klokken 11.00.

Les mer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.