Helse Midt-Norge har startet prosessen med å samle innbyggernes helseinformasjon i en felles journal, både for sykehusene og de kommunale helsetjenestene. Kontrakten har en ramme på opptil 2,7 milliarder kroner.

NHO-organisasjonen Abelia støtter målet helhjertet, men mener størrelsen på prosjektet og måten det gjøres på er alarmerende.

– Vi frykter at det skal bli en ny offentlig it-skandale, og at en så stor prosess skal være til hinder for at små og innovative norske helseteknologiselskaper skal komme til med sine løsninger, sier direktør Håkon Haugli.

For stort

Haugli viser til en lang rekke store offentlige it-prosjekter som har gått galt, og at kommunalminister Jan Tore Sanner i planen «Digital agenda» har slått fast at gigantprosjektenes tid er forbi. Heretter skal man bygge sten på sten i mindre prosjekter.

– Vi er veldig, veldig for at helsetjenesten skal ta i bruk ny teknologi for å møte helsebehov og øke effektiviteten. Men man må bruke innkjøp på en god måte, både for å dekke pasientenes behov og samtidig stimulere til næringsutvikling, sier Haugli, som også mener tidsrammen for prosjektet er for lang.

Han mener mye ligger til rette for en slagkraftig norsk eksportindustri innen helseteknologi, men at størrelsen på kontrakten vil gjøre at mange mindre norske aktører ikke kan delta. Han mener dessuten at anbudet ser ut til å legge opp til at dette systemet kan danne kjernen i et nasjonalt system, og frykter at også utviklingen i andre regioner dermed låses i mange år.

Bommer

Helseminister Bent Høie er enig i at 2,7 milliarder kroner er mye penger, men mener kritikken bommer.

– Hvis det er noe som er i tråd med digital agenda om å bygge steg for steg så er det dette, sier han, og mener det å prøve dette i én region med 14 prosent av landets befolkning reduserer risikoen.

Han sier spesialhelsetjenesten i regionen uansett trengte nytt journalsystem, og at kommuner har ønsket å være med.

– Det ville vært spesielt om man nå skulle kjøpt en helt ny tjeneste for spesialhelsetjenesten uten å ta hensyn til målet om å få «én innbygger én journal», og ikke la det bli prøvesten i en nasjonal strategi, sier Høie.

Slutt å sutre – drikk champagne

Høie sier målet er at innbyggere opplever at deres helsetjenester henger sammen digitalt og at helseinformasjonen følger dem som pasient. Det skal også gi pasientene bedre innsyn i egne helseopplysninger, og gjøre det lettere å delta i beslutninger.

– Å dele informasjon er å dele makt, sier Høie.

Han sier de andre helseregionene ikke må stoppe utviklingen i påvente av dette prosjektet, men at utviklingen skal være styrt og koordinert sentralt, slik at alle går i samme retning.

Ifølge Høie har 11 parter meldt seg til prekvalifisering for prosjektet, og det er også norske navn på listen.

– De norske aktørene må finne seg i å møte internasjonal konkurranse. Men det er et langt prosjekt med mye jobb for mange, så istedenfor å sutre burde Abelia sprette champagneflasken, sier han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.