Fredrik Haga, som er en av gründerne bak blokkjedeanalyseselskapet Dune Analytics, flytter til Zug i Sveits. Det forteller han til Financial Times.

– Jeg måtte velge: skal jeg bo i Norge eller vil jeg at dette selskapet skal lykkes? Det handler ikke om å ikke betale skatt. Det handler om å betale skatt på penger jeg ikke har, sier Haga til den britiske avisen.

Gründeren på 31 år vil formelt melde flytting på lørdag, skriver avisen.

Haga, som er administrerende direktør i Dune, hadde en ligningsinntekt på rundt 1,26 millioner kroner i fjor og en ligningsformue på 25,9 millioner kroner.

I et leserinnlegg i DN i februar i år problematiserte gründeren konsekvensene av formuesskatten:

«Jeg vet ikke om jeg blir boende i Norge eller ikke, men jeg vet at det er formuesskatten som tvinger meg til å stille spørsmålet. Da står jeg igjen med siste alternativ: selge meg ut av livsverket».

I statsbudsjettet for neste år vil regjeringen øke formuesskatten fra 0,95 til én prosent. Til FT forteller Haga at Dune fortsatt er i oppstartsfasen og dermed er preget av tap kombinert med rask vekst. Ifølge ham er det meste av verdiene hans er låst til selskapet.

– Jeg må enten ta penger ut av selskapet eller flytte, sier Haga.

Haga har ikke besvart DNs henvendelser fredag.

Enhjørning

Tidligere i år skrev DN at Dune Analytics hentet nær 600 millioner kroner, hovedsakelig fra det amerikanske investeringsselskapet Coatue Management og fra eksisterende eiere.

– Nå var vi egentlig ikke ute for å hente penger, det var investorene som kom til oss. De hadde gjort research fra utsiden, og ga oss et tilbud vi ikke kunne si nei til, sa Haga den gang.

Kapitalinnhentingen priset selskapet til en såkalt enhjørning, ifølge DN. Enhjørninger er raskt voksende privateide teknologiselskaper med minst én milliard dollar i markedsverdi.

– Det er unektelige en bra verdsettelse og en god slump med penger for lite utvanning. Det gir oss mulighet til å vokse i antall ansatte veldig mye.

Ved utgangen av 2020 eide Haga og medgründer Mats Olsen 49,75 prosent hver av Dune.

Selskapet opererer innenfor såkalt desentralisert finans og har som mål å tilgjengeliggjøre data innen kryptoverden. Dune Analytics har likhetsstrekk med den originale forretningsmodellen til utviklernettstedet Github, og gjør det mulig for hvem som helst å gjøre analyser på ethereum-blokkjeden.

I begynnelsen av året hadde Dune 16 ansatte.

– Vi blir sikkert 200 ansatte så fort vi klarer. Jeg og medgründer Mats holder til i Oslo, men vi ansetter «remote» så vi har folk i hele verden, sa Haga til DN i februar.

Flere utflyttere

Haga er dermed den siste i rekken av formuende nordmenn som flytter til Sveits.

Hittil i år har 35 norske mangemillionærer meldt eller varslet flytting til Sveits. Det er syv ganger flere utflyttere til Sveits hittil i år enn DN har registrert i et enkeltår tidligere.

2022-utflytterne tar med seg ligningsformuer på til sammen over 35 milliarder kroner – inkludert Magnus Reitans formue som barna i Sveits nå arver store deler av.

Utflytterne, inkludert Reitan, betalte til sammen over 700 millioner kroner i skatt i fjor, ifølge ligningslistene.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.