- Han sitter bare borte hos oss og får ikke gjort noenting selv, flirer it-student og grunderspire Knut Wien.

Erlend Hausken, ansatt i Opera Software, har tatt godt i mot de nye sommergjestene som har inntatt kontorlokalene i Oslo og blir sittende å diskutere nye løsninger med dem. I to uker har tyve it-studenter fra ulike høyskoler og universiteter i Norge hatt kontorplass hos den norske it-giganten.

-Det er veldig inspirerende å ha dem her, sier Hausken.

Sammen med kommunikasjonsansvarlig i Opera, Nils Broström har han og de andre kollegaene åpnet dørene. De vil sørge for at feriemodusen ikke blir så tung i lokalet at de som ikke har ferie mister tempo fullstendig.

-Det er stille om sommeren når mange er borte. Ved å fylle opp plasser som står tomme og sørge for at det er fullt til lunsj, blir det er liv her likevel, forteller Broström.

-Det tror vi stimulerer kreativiteten.

Intervju på Skype
Det var studentene selv som tok initiativet. De ville ikke ha sommerjobb. De ville ha et sted å være, hvor de kunne utvikle egne ideer. Bak prosjektet, som er kalt Start Up Summer, står NHH-student Andreas Hennie (25) og NTNU-student Magne Matre Gåsland (24). De to møttes på utveksling i USA i fjor-sommer og har hentet inspirasjon fra Silicon Valley der det å slå camp hos selskap som selv en gang var små grundere, er en mer vanlig sommersyssel.

-Vi lette for å se om det var noe liknende i Norge, men fant ut at vi måtte starte det selv, forteller Hennie.

De kontaktet de fleste it-utdanningene i landet og avertert etter folk. Søknadene strømmet inn fra det ganske land og via ansettelsesintervjuer per Skype fant Gåsland og Hennie 23 gutter og én jente de mente hadde den rette innstillingen og evnen.

Deltagerne er så delt opp i grupper som jobber med hver sine ideer. Om det så er en app for å finne frem til gode restauranter, et nettsted som kan rangere forelesningsrekker som Tripadvisor gjør med hoteller, eller et kasseapparat for nettbrett.

Ideene skal presenteres for potensielle investorer og selvfølgelig Opera Software på slutten av prosjektet.

”Få unna rapporter!”
Hans Yngvar Torvatn er seniorforsker ved Sintef og forsker på teknologiledelse. Han synes Opera Softwares åpne dører i sommervarmen høres smart ut.

-Det er klart at i kreative bransjer, som Opera tilhører, så er man avhengig av input for at kreativiteten skal blomstre. Da er det ikke bra at det blir for stille, sier Torvatn.

Selv sitter han på jobb og nyter stillheten.

-Ofte skal det skrives noen rapporter og man har andre ting liggende som skal gjøres selv om det ikke er blitt prioritert. Da kan stille sommeruker være gode å ha, sier han.

Han synes det er vanskelig å svare spesifikt på hva som skjer på arbeidsplassen under ferieavvikling med hensyn til motivasjon og produktivitet.

-Det varierer fra bransje til bransje, men alle arbeidsplasser bør måle produktivitet under ulike forhold sånn at de slev er klar over hva som fungerer og hvorfor.

-Men blir folk flest mindre produktive når de fleste kollegaene er på ferie?

- Det er mulig. Men i så fall så tenker jeg også at det egentlig ikke er så farlig. Vi skal unne oss sommer uansett om vi er på jobb eller ikke, sier Torvatn.

Les også: Jobbintervju? Lær av politiet! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.