Den neste store oppgraderingen av den populære nettleseren Firefox kommer i løpet av tirsdag. I den anledning arrangerer produsenten Mozilla det de kaller "Download day", hvor målet er å sette verdensrekord i antall nedlastinger.

Les også: Microsofts Firefox-hodepine

Rekordforsøket går over 24 timer, og målet er fem millioner nedlastinger av nettleseren i løpet av denne perioden. Ettersom dette er det første rekordforsøket i sitt slag er det imidlertid ikke nødvendig å nå et bestemt antall nedlastinger for å komme i Guiness Rekordbok, men Mozilla skriver på sine nettsider at de i hvert fall ønsker å slå antall nedlastinger av Firefox 2 på lanseringsdagen - det vil si 1,6 millioner.

Mozilla har laget en egen nettside hvor man kan registrere at man ønsker å være med på rekordforsøket. Man vil da få beskjed på e-post når nettleseren er klar til å lastes ned. I skrivende stund er det nesten 1,5 millioner registrerte, det vil si at den gamle rekorden ikke er så langt unna. I Norge er det 7.664 registrerte.

I tillegg kommer selvfølgelig nedlastingene fra alle de som ikke har registrert seg.

Hva er nytt i tre'ern?
Firefox 3 har fått mange nyheter og forbedringer. Her er noen av de viktigste:

  • En ny og smartere adresselinje, som nå fungerer som en søkemotor som søker i alle nettsidene du har besøkt tidligere, i tillegg til bokmerkene dine.
  • Det er nå mulig å bokmerke en side med ett museklikk, og du kan "tagge" bokmerkene dine for å lettere finne dem igjen.
  • Bedre beskyttelse mot svindelforsøk på nettet. Du blir advart hvis du går inn på nettsteder som er kjent for å installere virus, spionprogrammer og annen "ondsinnet" programvare.
  • Nettleseren fungerer nå med Windows Vistas foreldrekontroll.
  • Enklere passordadministrasjon.
  • Ny nedlastingshåndterer som blant annet har mulighet til å søke i tidligere nedlastinger, samt sette nedlastinger på pause.
  • Du kan nå se informasjon om hvem som eier nettstedet du er inne på, og eventuelle sikkerhetssertifikater.
  • Bedre zoom-funksjon lar deg zoome inn og ut på web-sider, med riktig skalering av både tekst og bilder.
  • Bedre håndtering av nettleserutvidelser og programtillegg.
  • Nettleseren er blitt raskere og bruker mindre minne

Den nye nettleseren kan lastes ned fra www.firefox.no i løpet av tirsdag.

Den norske konkurrenten Opera Software lanserte nettopp også sin nye nettleser, Opera 9.5. Du kan lese mer om den her. Microsoft lanserer sin versjon 8 av Internet Explorer senere i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

>> Les også vår test av de nye nettleserne (testen er av betaversjonene)