– Jeg tror vi vil se flere saker om misbruk av dominans fremover, sier jusprofessor Erling Hjelmeng ved Universitetet i Oslo.

Han sikter til de store selskapenes – de såkalte «Gafa»: Google, Apple, Facebook og Amazon – enevelde i teknologiens toppsjikt.

De fire selskapene er så godt som enerådende innenfor sine respektive bransjer. I USA samler man gjerne selskaper innen samme industri i en klynge når industrien blir så stor at den utøver politisk press på samfunnet – «Big Tech».

Og det er ingen tvil om at disse selskapene er store. I 2017 var «Big Tech», Gafa pluss Microsoft, de fem mest verdifulle selskapene i USA.

Apple-søksmål

Tross dominans slipper ikke «Big Tech» unna med alt de foretar seg. Microsoft har mottatt flere bøter fra EU, den seneste på 561 millioner euro i 2013.

I midten av juni ble det klart at Apple er i trøbbel. I 2011 ble et søksmål lagt inn mot Apple som anklaget selskapet for å monopolisere app-markedet og ta ekstra betalt fra forbrukerne.

Ifølge søksmålet skader Apple konkurransen ved å kun godta programmer – kalt apper – til Iphone dersom utvikleren sier seg enig i å la dem distribueres eksklusivt gjennom portalen App Store. Nå skal amerikansk høyesterett i oktober vurdere om selskapet har brutt konkurransereglene ved at man må bruke App Store for å få tilgang til apper på en Iphone.

Om Apple taper, kan det få ringvirkninger på andre digitale plattformer, og være toneangivende for andre selskaper med app-markedsplasser, slik som Google.

Nye utfordringer

Også Google og Facebook kritiseres for konkurransehindrende adferd. Etter flere store oppkjøp de siste årene – slik som Facebooks overtagelse av Instagram – anklages selskapene for å hente majoriteten av overskuddet fra annonseinntekter som ellers ville havnet hos de tradisjonelle mediene.

De to selskapenes reklameinntektene ventes å øke med 31 prosent i løpet av året.

Både Google og Facebook kan tilby annonsering billigere og i større skala enn tradisjonelle aktører, og produktene deres er gratis for forbrukere i bytte mot data. Dette gir rot til flere problemer.

– Den bratte teknologiske utviklingen har skapt nye konkurranseflater som betyr at konkurransemyndigheter må «føle seg frem», sier Hjelmeng. (Vilkår)

Woodstock-festivalen graves opp
I Bethel, New York, graver arkeologer opp festivalområdet der den myteomspunne festivalen Woodstock ble arrangert i 1969.
00:46
Publisert: