Antall dataangrep øker med rundt 200 prosent i juli, viser en rapport fra telekomselskapet Get TDC.

Rapporten er basert på en analyse av alle danske og norske kunder Get TDC leverer cybersikkerhet-tjenester til. Analysen viser en drastisk økning av såkalde Ddos-angrep om sommeren.

Ddos står for distributed denial-of-service, som i praksis betyr at man sender ekstreme mengder datatrafikk til en server. Dette kan føre til at serveren blir overbelastet og kortslutter.

Kan betale for angrep

Get TDC venter at antall dataangrep mot norske bedrifter vil øke med 200 prosent i sommerferien.

– Vi vet at det finnes flere steder på nettet hvor hvem som helst kan bestille et Ddos-angrep mot hvem de vil og betale med Visa-kortet sitt, sier salgsdirektør Tom Meier i Get TDC.

Han viser til at det er blitt mye enklere å utføre dataangrep.

– Det betyr at en skolelev i praksis kan bestille et dataangrep mot skolen sin for å slippe eksamen, sier Meier.

Get TDC følger med på hva som er naturlig og unaturlig datatrafikk hos sine kunder. Dersom det registreres noe som kan være en dataangrep etableres en ekstra beskyttelse lenger ut i nettet, slik at en eksplosjon i datatrafikken ikke går utover kjernesystemet.

Personlig motivert

Tidligere har det i størst grad vært offentlige hendelser eller store finansielle aktører som blir rammet av Ddos-angrep. Nå ser imidlertid Get TDC at mange angrep er personlig motiverte.

– Vi ser en stor endring i markedet. Nå går man ikke lenger etter de klassiske aktørene som representerer noe politisk eller økonomisk. Vi ser at et tilfeldig call-senter kan bli rammet uten at det finnes et klart motiv for angrepet, sier Meier. (Vilkår)

– Det ligger en sak der allerede, som vil skape problemer for regjeringen til høsten
Erna Solberg har oppsummert siste det siste året og begynt å planlegge for nye fire år som statsminister. – Dristig, mener politisk redaktør i DN Kjetil B. Alstadheim.
01:40
Publisert: