Rett før helgen ble det kjent at søkemotor- og annonseselger Google jobbet med kabel -og teleoperatør Verizon om et forslag til hvordan internett skal, eller ikke skal, reguleres.

Les også: Nettgiganter kan kuppe nettet

Bakgrunnnen er at en amerikansk domstol mener at teleregulator FCC ikke har juridisk myndighet til å regulere bredbåndbransjen. FCC har derfor invitert de største selskapene i sektoren til å diskutere nettnøytralitet.

Nettnøytralitet er prinsippet om at ingen eier internettet, og ingen innholdsleverandører eller internettilbydere kan øke eller senke hastigheten på noen deler av nettet til fordel for andre.

Åpent - men...
New York Times skrev før helgen at Google og Verizon hadde ingått en avtale om at innholdsleverandører - som Google - kan betale nettilbydere - som Verizon - for å prioritere hastigheten på trafikk fra for eksempel Google-eide You Tube.

Google-sjef Eric Schmidt og Verizon-sjef Ivan Seiderberg gjentok flere ganger under en pressekonferanse de holdt mandag kveld norsk tid at selskapene ikke har inngått en forretningsavtale, men en avtale om hvordan internett bør reguleres.

De presenterte syv punkter i sin plan:

* Abonnenter av faste bredsbåndslinjer (via fastlinjer eller kabeluttak) skal ha tilgang på alt innhold på nettet, uavhengig av hva slags type programmer, elektronisk enhet, eller nettilbyder man bruker.

* De vil ha et forbyd mot å diskriminere via fast bredbånd, det vil si at ingen leverandører av nett eller innhold kan prioriteres fremfor andre.

* Nettilbydere må informere i klartekst om hva de tilbyr og hva kundene får av tjenester.

* De vil ha klare regler for hva teleregulator FCC kan og ikke kan regulere. Regulatorene skal også få myndighet til å bøtelegge aktører som bryter reglene (for eksempel tilbydere av piratmateriale).

* Bredbåndsleverandører må kunne starte nye tjenester i tillegg til de som finnes i dag (nettilgang og kabel-tv).

* Trådløst bredbånd er anderledes enn tradisjonelt bredbånd. Selskapene mener at her er det så mye utvikling som pågår og så mye usikkerhet om fremtiden at trådløst bredbånd ikke bør underlegges reglene nevnt over.

* De vil bygge ut bredbånd der det ikke er tilgjengelig.

Ivan Seidenberg sier ifølge New York Times at deres forslag ikke bør gjelde mobilt bredbånd fordi de er «bekymret for at for mange regler før det tar av ikke vil tillate selskapene å tilrettelegge nettverket på en måte som vil gi en like kraftig vekst som man har sett tidligere».

Her er hele pressemeldingen

Begge sjefene sier internett må forbli åpent.

Særlig Schmidt stresset at Google var for et åpent og nøytralt internett, som var en forutsetning for at selskapet i sin tid kunne startes opp og bli til et av verdens største teknologiselskaper.

Dårlig mottatt
De første reaksjonene fra organisasjoner og aktivister som jobber for å beholde internett fritt, var som ventet ikke positive til at selskapene vil unngå nettnøytralitet ove mobilt bredbånd.

- Planen reiser like mange spørsmål som den gir svar. For eksempel sier den ingenting om standarden som skal brukes til å behandle klager fra kunder. Et spørsmål som planen svarer med sikkerhet på, er at en ikke-diskriminernde regel aldri vil gjelde for trådløst, sier Andrew Jay Schwartzman fra Media Access Project til New York Times.

Gigi B. Sohn i forbrukerorganisasjonen Public Knowledge sier til New York Times at forslaget fra Google og Verizon ødelegger fremtiden til mobilt trådløst nettverk som en plattform som er i ferd med å bli stadig viktigere.

- Se for deg en verden hvor ABC, Comedy central, MTV og alle disse kanalene er på et annet nett, og så har man det åpne internettet, sier Jason Hirschhorn, som tildigere har hatt sjefsstillinger i MTV og MySpace.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.