I dag ble det kjent at Microsoft blar opp 8,5 milliarder dollar (46 milliarder kroner) i kontanter for Skype, et selskap som er ledende innen internettbasert kommunikasjon og telefoni. Skype har ifølge Microsoft 170 millioner brukere og selger billige tellerskritt til disse. Skype selv har tidligere sagt at de har så mange som 663 millioner brukere. Selskapet har 686 millioner dollar i gjeld.

Microsoft skriver i en pressemelding at Skypes teknologi for telefoni og videokonferanse over internett vil bli innlemmet i Microsofts egne tjenester for privat- og bedriftsmarkedet.

Skype skal integreres i Xbox, Windows Phone, Lync og Outlook i tillegg til andre tjenester. Microsoft sier også at de vil fortsette å videreutvikle og støtte Skype som egen tjeneste på andre systemer enn egne, for eksempel MacOS og Android.

Skype blir integrert i Microsoft som en egen enhet og Skypes toppsjef Tony Bates blir avdelingsdirektør for Microsoft Skype.

Også andre profilerte selskaper som Facebook, Google og Cisco skal etter ryktene har vært interesserte i Skype. Hadde ikke Skype funnet en kjøper nå ville Silver Lake tatt selskapet på børs.

Dyr moro
Analytiker Peder Strand i Enskilda tror Micosofts oppkjøp av Skype handler om posisjonering innenfor mobilmarkedet. Microsoft har tapt mye terreng innen smarttelefoner og internettelefoni på mobilen er et område som analytikeren spår at flere store aktører ønsker å etablere seg innen.

– Jeg synes 8,5 milliarder høres dyrt ut, men til gjengjeld får jo Microsoft verdens ledende teknologi for internettelefoni. Og det vil komme nyttig med når de skal posisjonere seg i mobilmarkedet med Windows Phone 7. Men jeg ser ikke helt hvordan de skal tjene inn kjøpesummen ved å innlemme Skype i eksisterende tjenester, sier Strand.

Han sier det er mange tjenester for å ringe «gratis» uten å bruke mobiloperatørens tellerskritt. Men disse tjenestene har stort sett den ulempen at de kun fungerer mot andre brukere av samme tjeneste.

– Skype kan brukes mot andre telefoner og har flest brukere. Spørsmålet nå er hva Google, Apple og eventuelt Facebook gjør innenfor dette området, sier Strand.

Rike gründere
Skype ble grunnlagt i 2003 av Niklas Zennstrøm og Janus Friis. De solgte tjenesten til eBay i 2005 for nærmere 2,7 milliarder dollar. I 2007 måtte eBay skrive ned verdien på Skype til 1,4 milliarder dollar og innrømte dermed at de betalte en drøy overpris for selskapet.

I 2009 ble Skype solgt videre til en gruppe investorer ledet av investorgruppen Silver Lake. Selskapet ble da verdsatt til 2,7 milliarder dollar igjen. Silver Lake har ikke tjent penger på sin investering de siste to årene, men sitter nå likevel igjen med en pen gevinst etter salget til Microsoft.

Gründer Niklas Zennstrøm har til nå tjent 10 milliarder svenske kroner på Skype. Microsoft-oppkjøpet gir ham 3,5 milliarder svenske kroner på konto, skriver DI.se.

Les også: Vil betale dyrt for underskuddsbedrift (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.