I et ferskt notat til kundene advarer Goldman Sachs sin investeringsavdeling om bitcoin, og skriver at det ikke er noen tvil om at kryptovalutaenes astronomiske oppgang det siste året har skjøvet markedet inn i bobleterreng, ifølge Marketwatch.

Storbanken tillater seg attpåtil å låne et sitat fra den nederlandske skribenten Theodorus Schrevelius som etter tulipankrakket i 1637 skrev: «våre etterkommere vil utvilsomt le av den menneskelige galskapen i vår tidsalder, som i vår tid, der tulipanblomstene har vært så aktet».

– Har ingen av disse kvalitetene

Goldman Sachs mener det er en åpenbar boble i bitcoin som har vokst seg større enn tulipanmanien mellom 1634 og 1637, da en god tulipanløk kunne koste det samme som et hus.

I 2017 over tidoblet kursen på bitcoin seg. Ved starten av året kostet en bitcoin rundt 960 dollar. Ved slutten av året kostet den rundt 14.000 dollar. I samme periode økte antall kryptovalutaer voldsomt, og det finnes nå over 1000 forskjellige.

– Vi mener konseptet om en digital valuta som tar i bruk blokkjedeteknologi er levedyktig med bakgrunn i fordelene det kan gi: letter betalinger globalt, lavere transaksjonskostnader, redusering av korreksjoner ettersom alle transaksjoner kan spores, sikkerhet til eierskap, og så videre. Men bitcoin har ingen av disse kvalitetene, skriver Goldman Sachs.

Banken har konkludert med at bitcoin svinger for mye til å fungere som en oppbevaring av verdier, slik som gull er. I tillegg er det for ineffektivt til å erstatte tradisjonelle valutaer som en betalingsmåte.

Mener ether er en større boble

Goldman Sachs har også sett på en rekke andre digitale valutaer som har steget voldsomt i verdi den siste tiden. Ripple er nå den tredje største kryptovalutaen, og gikk fra å koste 0,006 dollar mynten til 2,22 dollar i løpet av 2017.

Goldman Sachs ser imidlertid ether, ofte kalt ethereum, som den potensielt største boblen. Prisen på en ether steg i fjor fra rundt 8,06 dollar til 741 dollar. Det er en økning på 9000 prosent. Til sammenligning steg bitcoin med rundt 1350 prosent i samme periode.

Banken utelukker ikke at det kan stige mer på kort sikt, men er ganske klar i sin mer langsiktige spådom.

– Selv om vi ikke vet om bitcoin eller noen annen kryptovaluta vil doble eller tredoble fra gjeldende priser, tror vi ikke at disse kryptovalutaene vil beholde sin verdi i det lange løp, skriver banken.

En bitcoin koster tirsdag rundt 10.500 dollar. En ether koster rundt 970 dollar. (Vilkår)

Fem savnet etter eksplosjon i borerigg
En borerigg i Oklahoma i USA eksploderte mandag.
00:47
Publisert: