Søkegiganten Googles egen smarttelefon Nexus One har inntil i dag vært en dårlig skjult hemmelighet. Nå bekrefter også Google selv at telefonen snart kommer på markedet.

Den nye telefonen ble lansert på en pressekonferanse i Googles hovedkvarter i Mountain View i California, USA, like over klokken 19.00 norsk tid tirsdag.

Det er den taiwanske mobiltelefonprodusenten HTC som har konstruert telefonen i samarbeid med Google.

Ifølge Google er Google Nexus One en mobiltelefoni i kategorien "supertelefon" og bruker Googles eget operativsystem Android. Telefonen skal ta opp kampen med Apples Iphone, RIMs Blacberry og andre smarttelefoner.



- Med denne telefonen vil Google kontrollere både maskinvare og programvare, og dermed selv legge føringer for hvilken retning de ønsker at den mobile teknologiutviklingen skal gå. Det som er helt klart er at framtiden ligger i mobile enheter, sa analytiker Ramon Lamas i IDC til CNN Money før dagens pressekonferanse.

Se video: - Går i strupen på alle, mener vår teknologijournalist

Les også: Slik er Google-telefonen

Telefonen har en 3,7 tommers såkalt AMOLED-skjerm, er 11,5 millimeter tykk og har en vekt på 130 gram. Telefonen er utstyrt med en en 1GHz Qualcomm Snapdragon-prosessor, kamera (5 megapixler) med blitz, kompass, GPS, akselerometer, lys- og avstandssensorer og farget LED-lys under styrespaken.

 

Telefonen har to mikrofoner for bedre støyreduksjon og bruker Googles eget Android-system i den helt nye versjonen 2.1.

Google-telefonen får en prislapp på 529 dollar uten abonnement og skal selges gjennom søkegigantens nettbutikk, opplyser Google i en pressemelding tirsdag. Så langt har Google inngått en abonnementsavtale med T-Mobile i USA. Med et abonnement med to års bindingstid blir prislappen 179 dollar.

 




Etter hvert vil også Verizon Wireless tilby telefonen i USA, mens Vodafone skal selge telefonen med abonnement i Europa.

Foreløpig er det kun mulig å kjøpe telefonen i fire markeder, USA, Storbritannia, Singapore og Hong Kong.

Google-aksjen klatret på Nasdaq-børsen i forkant av presentasjonen, men har siden falt noe tilbake og ligger nå omtrent på gårsdagens sluttkurs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.