Det er som hentet ut av en Hollywood-produksjon. Den fengslede David Whitaker ble bedt av føderale agenter i 2009 om å ta identiteten «Jason Corriente» – ekspert på salg av medikamenter som kunne kurere alt fra impotens og hukommelsessvikt til å sette ned farten på aldringsprosessen, skriver Dagens Næringsliv og viser til internasjonale aviser.

Svindleren slo til. Målet var Google. Hver morgen ble han ført ut fra fengselet iført fotlenker og med bevæpnede føderale agenter på slep før han satte seg ned foran pc-en og startet jobben.

Falske apotek
Whitaker hadde et langt rulleblad. Som 16-åring stjal han morens kredittkort, leide privatfly og tok med kjæresten på shopping. I 2005 tjente han millioner av dollar på å selge Apple Ipoder på nett som aldri ble levert.

Han etablerte nettsteder som Sportsdrugs.net – spesialist på anabole steroider. Det ble sagt at aldringsprosessen kunne stoppes ved å legge igjen en bestilling på Notgrowingoldeasy.com. Annonser ble lagt ut på Google. Abortpiller, som var ulovlige i USA, aksepterte Google at kunne bestilles «uten resept» i annonsene. Det ble annonsert for valium og antidepresjonsmedikamenter, solgt via Kina.

Ledelsen visste alt
Han fikk møter med representanter for Google, som var mer enn villig til å legge til rette for økt annonsering.

– Vi vet rett og slett fra dokumentene vi sikret oss – og fra vitneforkl#229er – at Larry Page visste hva som foregikk. Dette dreide seg ikke om noen løse kanoner i selskapet. Det var en bevisst beslutning fra ledelsen om å ta del i dette, sier delstatsadvokat Peter Neronha til avisen.

Larry Page er Googles grunnlegger og konsernsjef.

Avsløringen ble dyr for Google. Selskapet betalte en halv milliard dollar (2,8 milliarder kroner) til amerikanske myndigheter som en del av et forlik ifjor sommer.

– Det er åpenbart i etterpåklokskapens lys at vi ikke burde ha tillatt disse reklamene på Google til å begynne med, sa Google i en kort uttalelse.

Whitaker risikerte 65 års fengsel for tidligere lovbrudd. I stedet ble han dømt til seks års fengsel etter at representanter for den føderale påtalemyndigheten vitnet for ham.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.