EU-kommisjonen har iverksatt en innledende etterforskning av Google med tanke på konkurransehemmende virksomhet. Det er særskilt Googles søkemotor og den tilhørende annonsetjenesten som er i søkelyset, skriver Financial Times.

Google sier denne typen etterforskning er en del av spillet.

- Når man er tilstrekkelig stor må man tåle å bli gått nøye etter i sømmene, sier Julia Holz, Googles rådgiver i konkurransespørsmål i Europa.

Google har vært etterforsket før, men dette er første gang noen ser på søkeannonsene til selskapet.

EU har tidligere gått hardt til verks mot monopolistisk virksomhet og idømt både Intel og Microsoft milliardbøter. Microsoft ble dessuten nylig presset til å gi alle sine Windows-brukere i Europa en presentasjon av alternative nettlesere, slik at flere trolig vil velge bort Internet Explorer. Klagen som startet dette kom fra norske Opera Software.

Les også: 300 millioner får tilbud om Opera

Priskrig
Minst tre selskaper har har klaget inn Google for EU-kommisjonen. Det ene er Microsoft, gjennom Ciao, et selskap de har kjøpt opp og innlemmet i Microsofts Bing søketjeneste. Dette er en direkte konkurrent til Google.

Klagen er knyttet til Googles praksis med å auksjonere bort annonseplasser tilknytter spesielle søkeord. De mener Google opererer med altfor høye minstepriser i auksjonene.

En annen klage er sendt inn fra engelske Foundem og franske ejustice.fr. Begge disse leverer søketjenester i konkurranse med Google, selv om de opererer i nisjer. Selskapene mener Google har plassert dem urettferdig lavt på listene over søkeresultater.

Google avviser at de driver med slik manipulering av søkeresultater og skylder på at søkemotorer er svært kompliserte tjenester som langt fra er perfekte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.