Søkemotorselskapet Googles norske datterselskap, Google Norway as, omsatte i 2018 for 178 millioner kroner, 42 millioner kroner mer enn året før.

Resultatet før skatt endte på minus fire millioner kroner, som er langt svakere enn 2017-resultatet på minus tre millioner, kommer det frem i årsregnskapet.

Selskapets skatteregning økte i samme periode fra tre til fire millioner kroner.

Men tallene gir bare delvis inntrykk av Googles virksomhet i Norge:

Forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i mediebyrågruppen Groupm har tidligere anslått at Google kom til å omsette for tre milliarder kroner på salg av søkeord til det norske markedet i 2017.

Høsten 2017 anslo Thalberg at omsetningen trolig ville stige til 3,5 milliarder i 2018, ettersom veksten i søkemotorannonsering fremdeles er stor.

Det aller meste av den omsetningen som skjer i Norge, regnskapsføres direkte mot Googles europeiske hovedkvarter i Irland og vises dermed ikke i det norske datterselskapets regnskap.

Dermed blir det også beskjedne skatteinntekter til den norske stat.

Planlegger nasjonale skatter

Land som Frankrike, Storbritannia og Spania skattlegger eller planlegger å skattlegge selskaper som Facebook, Google og Amazon.

Facebook og Google er eksempler på selskaper som tjener store summer på digitale annonseinntekter i det norske markedet, men hvor overskuddet skattlegges i landet hvor selskapet har fysisk hovedkvarter.

Google Norways virksomhet beskrives i årsrapporten som markedsføringstjenester for selskapet Google Ireland Limited, samt forsknings- og utviklingstjenester for selskapet Google LLC.

Det endelige morselskapet er imidlertid det amerikanske morselskapet til Google, Alphabet Inc.

OECD skal i 2020 etter planen foreslå nye retningslinjer for digitale selskaper. I mellomtiden innfører flere europeiske land nasjonale skatter.

At flere europeiske land nå ser på nasjonale særskatter, kommer etter at samtalene om en felles skatt kollapset i EU. Blant annet vurderer Frankrike og Spania å innføre en skatt på tre prosent på digitale annonseinntekter.

Vil vente på OECD

Både Arbeiderpartiet og Høyre har tidligere sagt at de mener Norge bør vente på OECD, slik at man kan gå sammen og finne fellesløsninger.

Kommunikasjonssjef Helle Skjervold i Google Norge skriver følgende i en epost til DN:

- Vi betaler all skatten vi er påkrevet og følger skattelovgivningen i de landene vi opererer i. Som andre multinasjonale selskaper betaler Google mesteparten av selskapsskatten sin i hjemlandet sitt, og globalt har vi betalt en effektiv skattesats på 23 prosent i løpet av de siste ti årene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.